Baas Qatar Airways steelt de show in Dubai

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Topman Akbar al Baker van luchtvaartmaatschappij Qatar Airways heeft dinsdag op de Dubai Air Show een fraai staaltje toneel ten beste gegeven. Eerst gaf hij zijn Europese toeleverancier Airbus te verstaan dat die eerst maar eens moet leren fatsoenlijke vliegtuigen te bouwen, om het bedrijf vervolgens te verblijden met nieuwe orders ter waarde van een slordige 6,5 miljard dollar.
Qatar Airways zal zijn uitstaande orders voor superjumbo’s verdubbelen met de bestelling van nog eens vijf Airbus A380-vliegtuigen. De order ter waarde van 1,9 miljard dollar komt samen met de bestelling van 50 toestellen van het kleinere type A320neo. Die overeenkomst is 4,5 miljard dollar waard.

De A320neo belooft een geweldig vliegtuig te worden”, zei Al Baker, slechts enkele uren nadat hij de kwaliteit van Airbus in het algemeen openlijk in twijfel had getrokken. Het is al langer bekend dat de topman van Qatar Airways baalt van de vertraging in de ontwikkeling van de A350, het antwoord van Airbus op de energiezuinige 787 Dreamliner van de Amerikaanse concurrent Boeing.

Shows zoals die in Dubai zijn altijd het toneel van een bitter gevecht tussen Airbus en Boeing om de gunsten van luchtvaartmaatschappijen. Beide fabrikanten konden de afgelopen dagen vele miljarden aan nieuwe bestellingen in hun orderboeken bijschrijven.

De vliegtuigbouwers zien in het Midden-Oosten een belangrijke groeimarkt. Waar veel Amerikaanse en Europese vliegbedrijven momenteel de hand op de knip houden, willen hun concurrenten in de Golfregio nog volop uitbreiden. Boeing verwacht dat in de regio tot 2030 ruim 2500 toestellen zullen worden besteld ter waarde van 450 miljard euro. Airbus houdt het op een kleine 2000 vliegtuigen ter waarde van bijna 350 miljard dollar.

Bron: http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/46/baas-qatar-airways-steelt-de-show-in-dubai.xml

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous Ministaat Qatar voortrekker op het wereldtonee

Leave Your Comment