Beurzen VAE en Qatar blijven frontier

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

De beurzen van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Qatar behouden voorlopig hun status van ‘frontier’. De beurzen van Taiwan en Zuid-Korea blijven voorlopig ‘opkomende markten’. Dat heeft de MSCI geoordeeld. Voor Griekenland verandert er ook niets.
MSCI is leverancier van aandelenindices die wereldwijd worden gevolgd door grote en toonaangevende beleggers, met duizende miljarden aan belegd vermogen. VAE en Qatar willen graag van ‘frontier’ naar ‘opkomende markten’ omdat hun beurzen dan worden opgenomen in een breder scala van indices en de landen dus ook interessanter worden voor een grotere groep beleggers. Om precies diezelfde reden willen Taiwan en Zuid-Korea doorstoten van ‘opkomende markten’ naar de status van ‘ontwikkelde markt’.
In december zullen de VAE en Qatar wederom worden geëvalueerd door de MSCI. De twee landen hebben geïnvesteerd in de hervorming van hun beurzen. De introductie van het zogeheten levering tegen betaling, wat verband houdt met de afwikkeling van transacties, kan de VAE en Qatar verlossen van hun status als ‘frontier’, aldus de aanbieder van indices.
‘Het nieuwe systeem is geïmplementeerd, maar de criteria van de MSCI zijn onder meer een periode van gebruik en terugkoppeling uit de markt’, aldus Remy Briand, het wereldwijde hoofd index onderzoek van MSCI.  “Dat is de reden waarom we het onderzoek hebben verlengd. We willen van diverse institutionele beleggers hun ervaringen horen over handel en afwikkeling via het nieuwe systeem. We zullen terugkoppeling krijgen in de komende paar maanden en dan evalueren.’

Wisselkoers
De Dubai’s DFM General Index daalde 1,8%, het grootste verlies sinds 23 mei. Abu Dhabi’s ADX General Index en Qatar QE index waren weinig veranderd.

In zijn verklaring wees de MSCI nog op de ‘strenge eisen wat betreft buitenlands eigendom’, zoals de beperkte beschikbaarheid van aandelen aan buitenlandse investeerders. Dat is een punt van zorg voor de landen. ‘Al geldt dit sterker voor de Qatarese markt’, aldus de indexleverancier.

Zuid-Korea en Taiwan zijn onder meer niet opgewaardeerd vanwege vragen over de volledig vrije wisselkoers van de munt, aldus de MSCI. Daarnaast heeft Zuid-Korea ook de ‘anti-competitieve’ praktijken met betrekking tot beursgegevens.

Opkomende markt
De twee landen blijven daarom bij hun status van opkomende markt en komen pas volgend jaar weer in aanmerking voor herziening daarvan. Na China en India zijn Zuid-Korea en Taiwan de grootste opkomende markten in Azië.

MSCI zei dat de schuldencrisis in Griekenland, Ierland en Portugal,  geen invloed heeft op de toegankelijkheid van de aandelenmarkten in die landen. Daarom wordt er ook niets veranderd aan de status van de aandelenindices die landen.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft het kredietoordeel voor Griekenland op 13 juni verlaagd naar CCC, het laagste oordeel ter wereld. Ierland en Portugal hebben het voorbije jaar eveneens noodleningen gezocht.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous Ambassadeur Qatar verkozen tot voorzitter van algemene vergadering VN

Leave Your Comment