Bevolking

[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0px” padding_bottom=”95px” padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”3_5″ spacing=”yes” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”right bottom” undefined=”” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Bevolking

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”single solid” top_margin=”0″ bottom_margin=”20″ sep_color=”#cbaa5c” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”50px” alignment=”left” class=”” id=”” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Bevolkingsomvang

Volgens de meest recente census van medio 2008 telde Qatar 1,45 miljoen inwoners. Over de afgelopen vijf jaar is de bevolking enorm gegroeid, met 18 procent, en de verwachting is dat deze groei zich de komende jaren voortzet. Een verklaring voor deze groei (en het grote aandeel mannen in de bevolking: 65 procent in 2008) kan gevonden worden in de opkomende industrie (onder andere de hydrocarbonindustrie). Deze trekt veel expatriates aan. Dit zijn voornamelijk mannen uit India en Pakistan. Daarom wordt er in het land ook Urdu gesproken.
Slechts 16 procent van de bevolking is Qatari. Dit percentage is de afgelopen jaren sterk gedaald: vier jaar geleden bedroeg dit nog 25 procent.

Qatar heeft een van de hoogste inkomens per hoofd van de bevolking ter wereld en een even riant sociaal stelsel. Wie niet kan werken, ontvangt onafhankelijk van zijn leeftijd een vast maandinkomen; medische voorzieningen en onderwijs zijn gratis.

Wat is een typisch feest dat de Qatari vieren?
“Uiteraard is er de ramadan en het Offerfeest. Minder bekend is ‘Garangao’, een kinderfeest op de 14de avond van de ramadan. Het feest zou typisch zijn voor de Golfstreek. De kinderen dragen traditionele kledij en dragen een katoenen zak rond hun hals. Zo gaan ze van deur tot deur, terwijl ze het Garangaolied zingen. De meesten mensen geven hun noten en zoetigheid. Ook de internationale scholen doen mee. Het is vergelijkbaar met Driekoningen.”

Bevolkingsopbouw 2008 (schatting, in procent van totaal)

0 – 14 jaar 21,8
15 – 64 jaar 76,8
65 jaar en ouder 1,4

Bron: CIA World Factbook

Bevolkingsspreiding
Meer dan 90 procent van de bevolking leeft in de belangrijkste agglomeraties van Qatar. Ongeveer de helft daarvan is woonachtig in de hoofdstad Doha.

Belangrijkste steden en aantal inwoners (2004*)

Doha 339.847
Al Rayyan 272.860
Al Wakra 31.441
Umm Slal 31.605
Al Khor 31.547

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leave Your Comment