Intense samenwerking Frankrijk en Qatar

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

De nieuwe Arabische lieveling van Sarkozy

Geplaatst op: vrijdag 28 augustus 2009
Door: Pim van den Dool
Categorie: Politiek
Bron: Asia Times

Frankrijk richt al zijn pijlen in het Midden-Oosten op ‘booming’ Golfstaat Qatar. Het emiraat is sinds president Sarkozy aan de macht is uitgegroeid tot de belangrijkste strategische partner in de Golfregio. Als emir Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani en Sarkozy elkaar nodig hebben, pakken ze de mobiele telefoon en bellen ze elkaar direct op. De belangen over en weer zijn groter dan ooit, staat vandaag te lezen op de site van Asia Times. 

Voor Frankrijk zijn vooral Qatar’s olie- en gasreserves interessant. Hoewel de olie van het Golfstaatje naar verwachting binnen twee decennia op is, beschikt Qatar nog wel over de op drie na grootste gasreserves op de wereld. Total is er dan ook al permanent aanwezig. Voor de energievoorziening van Europa wordt Qatar de komende decennia uitermate belangrijk, zeker ook omdat de EU niet langer afhankelijk wil zijn van Rusland.

De investeringen van Qatar in Frankrijk zijn misschien nog wel groter dan andersom. De Qatari’s bouwen villa’s aan de Cote d’Azur, renoveren ultraluxe hotels in Parijs, ontwierpen het nieuwe Louvre en kopen straten vol kantoorpanden in de hoofdstad op. Waarom? Parijs is de lievelingsstad van de emir en hij mag er graag te gast zijn.
Frankrijk is ook bezig Qatar nog verder te bewapenen en dreigt op dat gebied een serieuze concurrent van de Amerikanen te worden. De Fransen verkochten al radar- en grensbewakingssystemen aan het emiraat en de emir inmiddels heeft ook een raketschild op zijn wensenlijstje staan.

Met het Franse motto ‘Liberté, egalité en fraternité’ heeft het Frans-Qataarse bondgenootschap weinig te maken, merkt Pepe Escobar van Asia Times op. Qatar is immers een absolute monarchie en de bevolking heeft er niets te vertellen. Maar dat is op dit moment wel het laatste waar Frankrijk zich druk om maakt.

Bron: Asia Times

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous Qatar neemt belang in Porsche

Leave Your Comment