[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
Nederland, Amerika, Iran en Japan; overal wordt religie anders beleefd. Omdat er zulke verschillen zijn is het belangrijk met elkaar in gesprek te blijven. In de Qatarese hoofdstad Doha gebeurde dit op het ‘Interfaith Dialogue’-congres.
Moslims, christenen, joden. Allemaal zeggen ze van elkaar te weten hoe de ander denkt en hoe de wereld er in de ogen van de ander uitziet. Dit klopt lang niet altijd, want er zijn genoeg conflicten in de wereld die iets met geloof te maken hebben. DICID is een organisatie in Doha die Interfaith Dialogue (een gesprek tussen verschillende geloven) laat plaatsvinden en op gang houdt. Dit jaar werd de achtste editie van deze DICID-conferentie gehouden, waarop ruim 200 mensen uit 58 landen samenkwamen om naar elkaar te luisteren.
Oude mannen met baarden
Hoofdthema was: hoe krijgen wij onze jeugd dichterbij het geloof, en kunnen facebook en twitter daar een rol in spelen. Leuk thema, jammer alleen dat er behalve een groep studenten uit Utrecht niets onder de 30 in het luxeuze Sheraton-hotel te bekennen was.Wat er wél rondliep waren (vooral) mannen met lange grijze baarden, religieuze kleding en idem hoedjes, keppeltjes of tulbanden. Variërend van rabbi’s uit Israël, Londen en de VS tot conservatieve moslims uit Saoedi-Arabië en de Palestijnse westoever. Ook het Vaticaan was vertegenwoordigd; aan invalshoeken geen gebrek voor de aanwezige media.
Naarmate de conferentie doorliep werd ook de roep om een fris, jong geluid steeds luider. Er werd door een Qatarese professor gepleit voor een regelrecht verbod op sociale media en satelliet-tv, en in andere sessies – over kinderen en onderwijs bijvoorbeeld – laaide zelfs het Palestijns-Israëlische conflict weer op.
De jeugd sluit af
Maar tot slot van de driedaagse conferentie mocht ‘de jonge generatie’ nog van zich laten horen. Het podium was op de ‘concluderende sessie’ voor Pauline den Hartog Jager en ikzelf; samen met twee meiden uit Qatar gaven wij onze visie op de conferentie, beter laat dan nooit.
[/fusion_text][fusion_youtube id=”LiprTokyTsA” alignment=”” width=”” height=”” autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” css_id=”” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
En Nederland?
Als het in het Islamitische Qatar kan, dan zou het toch ook wel moeten kunnen in het ‘vrije’ Nederland? Vaak wel, maar er zijn zat kerkelijke groepen die vrij huiverig zijn ten opzichte van het open gesprek tussen geloven. We nemen een kijkje in de Oude Kerk in Zeist.
[/fusion_text][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_youtube id=”LiprTokyTsA” alignment=”” width=”” height=”” autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” css_id=”” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]