Qatar op de kaart

Qatar heeft een strategische locatie op de kaart aan de Arabische Golf en is omgeven door olievoorraden. De hoofdstad van Qatar is Doha. Het emiraat bestaat uit een droog en kaal woestijnlandschap met een oppervlakte van 11.521 km2. Verder is het land voornamelijk vlak met Qurayn abu al-Bawl als hoogste punt (103 meter boven zeeniveau). Vanwege de klimatologische beperkingen is maar 1,6 procent van het land geschikt voor landbouw. Ook is er beperkt natuurlijk drinkwater beschikbaar en is het land afhankelijk van ontziltingsinstallaties.

Het emiraat grenst in het zuiden aan Saudi-Arabië, wordt verder omgeven door de Arabische Golf en heeft een kustlijn van 563 km.

Qatar ligging midden oosten
Bron: Encyclopædia Britannica, Inc.

De kustgebieden worden gekenmerkt door zoutvlaktes en een ondiepe zee met verscheidene belangrijke eilanden. Halul Island is daar een van en huisvest elf grote opslagtanks voor ruwe olie. Een ander specifiek geografisch kenmerk is de binnenlandse zee in het zuidoosten van het land waar zandduinen verrijzen vanuit het ondiepe blauwe water in een diepe baai die nagenoeg van de zee is afgesneden.

Qatar is een land met vergelijkbare grootte als de provincie Utrecht. Het grenst aan Saudi Arabië, UAE, Bahrein en de Persische Golf. Onderstaande kaart geeft een goede indruk van de algemene ligging van Qatar in het gebied.

Wanneer wij dan inzoomen op Qatar geven onderstaande kaarten een goed beeld van de grootste steden in Qatar.

Leave Your Comment