Minister Verhagen bezoekt Saudi Arabi-en Qatar

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken brengt van 11 tot en met 14 mei een bezoek aan Saudi Arabië en Qatar. Hij zal besprekingen voeren over de politieke situatie in het Midden-Oosten, de economische betrekkingen en energiezekerheid. Verder zal in de contacten met de autoriteiten en maatschappelijke organisaties de mensenrechtensituatie aan de orde komen. Het is het eerste bezoek van minister Verhagen aan de Golf-regio.

In de Saudische hoofdstad Riyad staat onder meer een ontmoeting met Koning Abdullah, zijn ambtgenoot prins Saud Al-Faisal en de minister van Olie en Mijnbouw op het programma. Minister Verhagen zal tevens een overeenkomst ondertekenen op het ministerie van onderwijs die de uitwisseling van studenten en kennis makkelijker maakt.

Nederland volgt nauwgezet de voorzichtige democratisering die Koning Abdullah tracht door te voeren in Saudi Arabië. Daarnaast speelt het land een belangrijke rol bij het vredesproces in het Midden-Oosten. De Saudi’s willen minder afhankelijk worden van de olie-export en streven naar een meer gemengde economie. Dat biedt Nederlandse bedrijven kansen op het gebied van waterbouw, milieu- en duurzame technologie.

In het naburige Qatar voorziet minister Verhagen onder meer ontmoetingen met Kroonprins Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani en met premier en minister van Buitenlandse Zaken Sheikh Hamad bin Jassim bin Jabr al-Thani. Qatar wordt beschouwd als een voorloper in de regio op het gebied van mensenrechten en democratisering. Het land is diplomatiek actief op het gebied van veiligheid in de Golfregio.

De handelsbetrekkingen tussen Nederland en Qatar laten de laatste jaren een aanzienlijke groei zien. In 2005 opende Nederland een ambassade in Qatar met het oog op de groeiende wederzijdse economische belangen en de energievoorziening. Minister Verhagen bezoekt vloeibaar-gas project van Shell, een van de grootste investeringen van het bedrijf ter wereld.

Verhagen wordt in de Golf vergezeld door vijf Nederlandse jonge professionals,die werken in de financieel-economische sector, de energie-sector en de wetenschap. De minister neemt regelmatig jongeren mee op officiële bezoeken, om hen te laten zien hoe het Nederlandse buitenlandbeleid in de praktijk tot stand komt. Hij hoopt hen zo vanuit hun achtergrond, denkbeelden en kennis te betrekken bij onderwerpen die wereldwijd en ook in Nederland tot discussie leiden.

Waar minister Verhagen zich bevindt en waar hij zich op dat moment mee bezig houdt, is te volgen via de website www.hierisministerverhagen.nl .

De jonge professionals zijn te volgen via http://www.opreismetverhagen.waarbenjij.nu/

  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Bezuidenhoutseweg 67
  • Postbus 20061
  • 2500 EB Den Haag
  • Tel.: 070-3 486 486
  • Fax: 070-3 484 848
  • Internet: www.minbuza.nl

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous Ondertekening belastingverdrag tussen Qatar en Nederland

Leave Your Comment