Misstanden tijdens de bouw

Voor het WK voetbal in Qatar in 2022 moeten er meer stadions en andere faciliteiten worden aangelegd, er zijn tijdens de aanleg daarvan sterfgevallen geweest. Volgens The Guardian waren dat 6500 arbeidsmigranten die zijn omgekomen. De arbeidsmigranten waren afkomstig vanuit Nepal, Bangladesh, Pakistan en Sri Lanka en zijn omgekomen in Qatar. Waarschijnlijk ligt het dodental nog hoger omdat er gekeken is naar de doden tot begin 2021 en de sterfgevallen van Kenia en de Filippijnen niet zijn meegerekend. De afgelopen 10 jaar is er onwijs veel gebouwd voor het WK 2022 in Qatar, niet alleen zijn er 7 nieuwe stadions bijgekomen, maar ook andere projecten zijn afgerond of worden nog afgerond. Denk hierbij aan een nieuwe luchthaven, het openbaar vervoer, de accommodatie, maar ook de wegen. Van alle doden zijn er maar 37 sterfgevallen vermeld die direct in nauw contact stonden met de bouw van de WK stadions. 

De verhalen achter de cijfers

Achter de cijfers van het dodental schuilen er verschillende verhalen, iedere familie die iemand heeft verloren heeft een verhaal die verteld moet worden. De meeste doden waren de hoofdkostwinner in hun gezin. Er verschillende verhalen van mannen die voor werk naar Qatar kwamen en het met hun leven hebben betaald. Zo had je uit Nepal een jongeman die 1000 pond moest betalen aan wervingskosten, maar binnen een week zelfmoord heeft gepleegd. Daarnaast heb je ook nog het verhaal van de jongeman uit Bangladesh die werd geëlektrocuteerd in zijn eigen verblijf omdat de elektriciteitskabel in contact waren gekomen met water. Tot slot de 43 jarige gezonde man uit India die stierf aan natuurlijk oorzaken. Zijn familie heeft nooit begrepen hoe dat kon gebeuren. Dit zijn maar drie verhalen van de duizenden verhalen die er zijn. 

De doodsoorzaken

De meeste doodsoorzaken stonden geregistreerd als een natuurlijk sterfgeval, ook de gevallen die gestorven zijn aan acuut hart- of ademhalingsfalen. De factor die veel heeft meegespeeld bij het hoge aantal sterfgevallen van 2019 is waarschijnlijk de hoge zomerse temperatuur geweest. Gedurende de 4 zomermaanden moesten de werknemers werken overdag in soms wel een temperatuur van tegen de 50 graden celsius.

Leave Your Comment