Museum of Islamic Arts
[fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0px” padding_bottom=”95px” padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=”” type=”legacy” border_sizes_top=”0px” border_sizes_bottom=”0px” border_sizes_left=”0px” border_sizes_right=”0px”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”3_5″ spacing=”yes” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”right bottom” undefined=”” background_repeat=”no-repeat” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” last=”true” border_sizes_top=”0″ border_sizes_bottom=”0″ border_sizes_left=”0″ border_sizes_right=”0″ first=”true”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
Museum of Islamic Arts
[/fusion_text][fusion_separator style_type=”single solid” top_margin=”0″ bottom_margin=”20″ sep_color=”#cbaa5c” border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”50px” alignment=”left” class=”” id=”” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” content_alignment_medium=”” content_alignment_small=”” content_alignment=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” font_size=”” fusion_font_family_text_font=”” fusion_font_variant_text_font=”” line_height=”” letter_spacing=”” text_color=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]
Dit museum is gehuisvest in een schitterend bouwwerk van de beroemde Chinees-Amerikaanse architect Lee Pei op een aangelegd schiereiland in de baai van Corniche. Het museum wil ruimte bieden aan tienduizend kunstwerken van onschatbare waarde uit de moslimwereld en meer zijn dan alleen een uitstalling van kunst. Het is van plan een actieve rol te spelen op het gebied van onderzoek en restauratie en zal naast onderzoeksfaciliteiten voor wetenschappers uit het buitenland ook educatieve faciliteiten voor scholen bieden.
Het Museum of Islamic Art toont op 45.000 vierkante meter behalve Arabische en Aziatische kunst ook opvallend veel zogenoemde Oriëntaalse kunst.
Qatar kocht de afgelopen twintig jaar liefst zevenhonderd schilderijen en tekeningen van westerse kunstenaars uit met name de 19de eeuw, maar ook uit de 17de en 18de eeuw. Deze kunstwerken geven volgens de museumleiding een karakteristiek beeld van de visie van westerlingen op het leven in het voor hen verre oosten.
Als je op reist gaat naar Qatar of een langere tussenstop hebt, dan is het museum voor Islamitische kunst een plek die je gezien moet hebben. Het museum bevindt zich in de hoofdstad van Qatar, Doha. In het museum vind je diverse keramieken, schilderijen en beeldhouwwerken die afkomstig zijn van diverse plekken in de wereld. Al deze kunst zijn niet religieus van aard, maar zijn wel verbonden op een of andere manier met de Islam.
Wat is Islamitische kunst?
Islamitische kunst wordt ook wel eens Arabesk genoemd en is te herkennen aan de herhaling van de patronen. Abstracte vormen en getallen staan centraal in de Islamitische kunst, het afbeelden van dieren of mensen is verboden, daarom is er gekozen voor abstracte vormen. De Islamitische kunst is vooral terug te zien in kalligrafie, schilderkunst, architectuur en mozaïeken. Een groot deel van de Islamitische kunst wat bekend is dat is vooral Marokkaanse kunst, maar is ook zeker in Nederland ook terug te zien. In het Tropenmuseum in Amsterdam vind je diverse Islamitische kunst vanuit landen zoals Turkije, Perzie, Iran en India, Terwijl juist in het Rijksmuseum er meer Islamitische kunst te zien is zoals Iraanse tegels, Islamitisch middeleeuws glas, Turkse borden uit Iznik en een Spaans mozaïek fragment uit Granada. Er is zelfs in het museum een zijde tapijt die geweven is in de 17e eeuw van gouddraad en zilverdraad.
Het Museum voor Islamitische Kunst
Islamitische kunst uit drie continenten wordt in het Museum voor Islamitische Kunst vertegenwoordigd. Er worden diverse meesterwerk collecties geëxposeerd en buitengewone tentoonstellingen gepresenteerd, op deze manier verspreidt het museum begrip, vreugde en nieuwsgierigheid, maar deelt ook kennis. Het museum is niet te missen die staat namelijk duidelijk in het zicht op het schiereiland Corniche. Het museum is al aan de buitenkant prachtig om te zien en verandert ieder uur van kleur, omdat het gemaakt is van kalksteen. De binnenkant van het museum doet zijn naam eer aan, aan de binnenkant vind je patronen en materialen die passend zijn bij de Islamitische wereld wat een sfeer geeft aan de ruimte en een bijzondere omgeving creëert. In het museum is er ook altijd een tentoonstelling te vinden die aansluit bij de stijl van het museum, maar ook de vaste collectie van de Islamitische kunst is in te zien.
Extra museum weetjes
- Als je het museum komt bezoeken met een grote rugzak of tas om dan moet je die achterlaten bij de receptie, na je bezoek kan je hem weer ophalen.
- Elke donderdag en zaterdag zijn er gratis rondleidingen in zowel Engels als Arabisch gesproken. De rondleidingen duren ongeveer 40 minuten en starten om 14:00 uur.
- Je mag foto’s maken in het museum maar flitsers en statieven zijn niet toegestaan in de galerijen.
- Roken is niet toegestaan in het museum.
- Het museum is ook toegankelijk voor gehandicapten. Het gebouw is rolstoelvriendelijk en er zijn zelfs multimedia gidsen voor slechtziende op aanvraag beschikbaar.
- Zorg dat je je bescheiden kleed, dat houdt in geen blote benen of armen en geen laag uitgesneden decolleté. De dresscode is voor respect naar de Qatarese cultuur.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]