Niet Dubai, maar Qatar is the place to be

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Niet Dubai, maar Qatar is de nieuwe ster van het Midden-Oosten.

Ronald de Boer weet het als geen ander: Qatar is ’the place to be’. De voormalige Ajacied woont al sinds 2004 in het Golfstaatje, dat zich spectaculair ontwikkelt.

Het gemiddelde inkomen bedraagt nu 86.000 dollar – het hoogste ter wereld, aldus het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ter vergelijking: voor Amerika is dat cijfer 46.000 dollar.

En de koek blijft spectaculair groeien. De economie in Qatar plust in 2010 naar schatting 23 procent, tegen de ook al robuuste 10 procent van 2009.

Mazzel en beleid
Hoe dat kan? Door mazzel (gas) en bekwaam beleid. Geregisseerd door emir Hamad bin Khalifa al-Thani, die met zijn familie de sleutelposten in het land bezet. Hij is een bewonderaar van kleine succesvolle staten als Hongkong, Singapore én Israël.

Qatar zwemt in het gas. Het is ’s werelds grootste exporteur van vloeibaar gas – Shell bijvoorbeeld heeft er miljarden geïnvesteerd in een fabriek. Het land voert momenteel de productie sterk op.

Maar anders dan in Dubai, even verderop aan de Golf, investeert de overheid niet zozeer in vastgoed, maar eerder in kennis. Zo zijn topuniversiteiten uit de VS met veel geld gelokt.

Co Adriaanse
Op sportgebied moeten wereldsterren op het gebied van golf, tennis en voetbal ook hun ervaring overdragen. De Nederlandse voetbaltrainer Co Adriaanse deed sportief een stap achteruit om bondscoach te worden van Jong Qatar. Maar financieel zal hij weinig reden tot klagen hebben.

Qatar is nu vergeven van de buitenlanders. Zelf telt het landje maar 300.000 inwoners; 1,3 miljoen buitenlanders runnen nu het land. De hoogopgeleiden in leidinggevende functies, de laagopgeleiden in de dienstverlening: schoonmakers, keukenhulpen en chauffeurs.

Staatsfonds Qatar Holding investeert een deel van de Qatarse rijkdommen in het buitenland. Het fonds bezit bijvoorbeeld 17 procent van Volkswagen, 7 procent van Barclays en sinds 8 mei ook het Londense warenhuis Harrods. In 2010 zou het zo’n 30 miljard dollar willen beleggen, schrijft het Britse weekblad The Economist in een profiel van het staatje.

WK voetbal in 2022
Toch heeft ook de emir bizarre plannen. Eén ervan is de wens om het WK voetbal in 2022 naar Qatar te halen. Een uitdagend plan gezien de 40 graden waaronder de voetballers zouden moeten spelen. Om maar niet te spreken over het gebrek aan grote stadions.

In Qatar zien ze dat anders. Stadions bouwen ze gewoon en de hitte moet met koeltechnieken opgelost worden. Ronald de Boer gelooft erin: zoals Ruud Gullit de Nederlandse WK-plannen voor 2018 promoot, is hij ambassadeur voor Qatars droom.

Bron: http://www.z24.nl/economie/wereld/artikel_144829.z24/Niet_Dubai__maar_Qatar_is__the_place_to_be_.html

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous Qatar werkt aan professionalisering agrarische sector

Leave Your Comment