[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]
Een plek op aarde waar een liter olie goedkoper is dan een glas water? Voor veel autobezitters klinkt het te mooi om waar te zijn. In het Arabische Qatar is het de gewoonste zaak van de wereld. Geen wonder dat de gemiddelde Qatarees in niets kleiners rijdt dan in een benzineslurpende terreinauto. Hoewel de olie in Qatar zelf spotgoedkoop is, zorgt dit zwarte goud voor zestig procent van de inkomsten in de staatskas van de emiraat.
Olie borrelt in Qatar bijna letterlijk de grond uit. Voor een litertje benzine moet een Qatarees 0,80 riyal, omgerekend 0,17 euro betalen. Het kleine staatjetussen grote reuzen als Iran en Saudi-Arabie bezit een enorme voorraad aan aardgas en olie. Het land is met deze gas- en oliewinning in de laatste zestig jaar ontzettend rijk geworden. Afgelopen mei tekende Shellnog een overeenkomst met het staatje. De komende dertig jaar is het Nederlandse concern daar op zoek naar gas in een gebied van circa 8089 vierkant kilometer.
Dat Qatar bang is dat anderen meer te weten komen over deze vitale bron van inkomsten, blijkt wel uit het grote hek met prikkeldraad dat dwars door de woestijn loopt. In de verte zijn de hoge schoorstenen van de olieraffinaderij te zien. Hoewel de raffinaderij enkele kilometers van het hek verwijdert is, staat zelfs langs de weg een bordje dat fotograferen ten strengste verboden is. De gids die ons langs het hek rijdt vertelt mij de borden serieus te nemen. De laatste keer dat een paar toeristen vanuit zijn auto stiekem foto’s namen, moest hij de toeristen een dag later overdragen aan de federale politie.
De olie is dan wel goedkoper dan water, op foto’s maken van de waterzuiveringsinstallaties staan toch iets minder hoge sancties. Het land is zich er maar al te goed van bewust op wat voor goudmijn zij zit.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]