Op de thee bij de ambassadeur

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]Nederland heeft in 110 verschillende landen een ambassade zitten. Een daarvan zit in Qatar, waar John Groffen de ambassadeur voor Nederland is. De redactie RTV werd door de ambassadeur en zijn vrouw uitgenodigd voor een feestelijke avond, om hun reis naar Qatar mee af te sluiten.

Goed moment om een kijkje in de keuken van de ambassade te nemen.

John Groffen was voordat hij ambassadeur in Qatar werd de ambassadeur in Slovenie. Het was een hele switch om in Qatar te gaan werken, maar inmiddels heeft het hele gezin Groffen zijn draai gevonden in het warme, exotische land. Groffen woont in een riante villa midden in een compound, omringd door andere expats. Die zijn voornamelijk Nederlands. Vanuit de villa wordt hard gewerkt om de Nederlandse belangen te behartigen.

Iedere dag staan er zo’n 150 zaken open waar de ambassade mee bezig is. Dit kan iets zijn op zakelijk gebied, maar het kan ook zijn dat je aanklopt bij de ambassade als je je paspoort op reis bent verloren. “Het is wel lastig om dingen gedaan te krijgen, want alles kost heel veel tijd. Je moet de manier van werken hier ook eerst onder de knie krijgen. Zo moet je als je na lang wachten antwoord krijgt op een verzoek direct handelen en niet afwachten”, zegt Groffen.

De ambassade biedt niet alleen maar hulp aan, er wordt ook contact met de pers onderhouden. De ambassade wordt ook wel de oren, ogen en mond van Nederland in het buitenland genoemd. Culturele zaken spelen ook een rol op de ambassade. Zo organiseert de ambassade in Qatar jaarlijks een feest op koninginnedag, zodat de Nederlandse expats zich extra thuis voelen.

Niet alleen voor de koningin wordt een feestje georganiseerd. Ook voor de redactie RTV werden de tafels netjes gedekt, het zilver gepoetst en heerlijk gekookt. Tijdens deze avond kwamen de studenten, die er net een week Qatar op hadden zitten, langs om aan Nederlandse expats te laten zien waar ze mee bezig zijn geweest. Het maken van items over onderwerpen die spelen in Doha en Qatar. Zo zijn er items gemaakt die gaan over sandboarden in de woestijn, gastarbeiders die werken onder slechte omstandigheden en Qatarese mode.

Na met een drankje te zijn verwelkomd door de ambassadeur en zijn vrouw, ging iedereen aan tafel. De wijn was gelukkig al in de man, zodat de sfeer gezellig te noemen was. De ene tafel wat gezelliger dan de andere, maar overal werden fijne gesprekken gevoerd. Zo vertelde de ambassadeur dat hij het geweldig vond dat Qatar in volle bloei staat. De ontwikkelingen fascineren hem. En over het al dan niet missen van Nederland. Fietstochtjes werden door menigeen gemist. Tussen de gesprekken door werden er rijkelijk uitstapjes gemaakt richting het heerlijke buffet.

Veertien jonge, hongerige journalisten, een handjevol expats en een buffet gaan goed samen is gebleken. Al snel was er geen restje rijst meer te vinden. Dat was dan meteen ook het moment om de maaltijd te onderbreken en ons naar een heuse bioscoopzaal te verplaatsen. Le moment supreme; de viewing. Nee, toch niet, want eerst werd er gespeechd door John Driedonks, de herder van alle schaapjes.

Nadat de items waren afgelopen was het tijd voor de toetjes. Was het commentaar op onze items net zo zoet als alle lekkernijen van het toetjesbuffet? Gelukkig wel. Knap werk, leuke gedaan waren termen die door de tuin zwermden. De avond was de kers op de heerlijke taart als je het mij vraagt en voldaan konden we een paar uur later het vliegtuig terugpakken richting Amsterdam.

De ambassadeur wil nog wel een paar jaartjes in het Midden-Oosten blijven. ” Ik ben net bezig met een cursus Arabisch, dus het zou een teleurstelling zijn als ze me over drie jaar bijvoorbeeld naar Zambia sturen”, aldus de ambassadeur.

Mocht je de ambassadeur willen bezoeken. Dat kan op het onderstaande adres
Grotere kaart weergeven

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous De skyline van Doha

Leave Your Comment