Qatar Airways en Airbus lanceren groen project in samenwerking met Qatar Science and Technology

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Qatar Airways, Qatar Science & Technology Park (QSTP) en Qatar Petroleum (QP), die reeds aan de oorsprong stonden van de eerste commerciële vlucht op natuurlijk gas in oktober vorig jaar, gaan opnieuw samenwerken aan een revolutionair onderzoeksproject naar een nieuwe generatie biobrandstof, in samenwerking met Airbus. 

18 januari 2010

Parijs, FRANKRIJK – Qatar Airways, Qatar Science & Technology Park, Qatar Petroleum en Airbus, kondigen de oprichting aan van een centrum voor onderzoek naar biobrandstof, genaamd ‘Qatar Advanced Biofuel Platform’ (QABP). Het doel van dit platform is om een complete productieketen van biobrandstof op te zetten, vanaf het ophalen uit de bronnen tot de levering, die zowel technisch als financieel levensvatbaar is. De staat Qatar positioneert zich zo wereldwijd, via Qatar Airways dat de voornaamste gebruiker zal van dit nieuwe product zal zijn, als toonaangevend op het gebied van onderzoek naar biobrandstof.

GTL Jet Fuel, een eerste stap naar een alternatieve brandstof in de luchtvaartindustrie
Dit initiatief komt enkele maanden na de eerst vlucht op basis van natuurlijk gas. Op 12 oktober 2009 heeft een vliegtuig van Qatar Airways een 6 uur durende vlucht Londen-Doha uitgevoerd, met een product dat voor 50% uit GTL (vloeibaar gas) en voor 50% uit normale kerosine bestond. Deze brandstof, op de markt gebracht onder de naam GTL Jet Fuel, biedt een reëel alternatief voor traditionele kerosine. Hierdoor wordt er minder dioxide uitgestoten tijdens de verbranding en wordt de luchtkwaliteit op de drukste luchthavens verbeterd.

Akbar Al Baker, Algemeen Directeur van Qatar Airways, verklaart: “Na het grootse succes van het GTL Consortium, willen wij vandaag nog een stap verder gaan op het gebied van duurzame ontwikkeling binnen de luchtvaartsector en zullen ons inspannen voor de diversificatie van alternatieve brandstoffen.”

Het ‘Qatar Advanced Biofuel Platform’, een veelbelovend onderzoekscentrum
Zeven maanden geleden hebben Qatar Airways, Qatar Science & Technology Park en het Amerikaanse bedrijf Verno Systems Inc. een studie uitgevoerd naar de haalbaarheid van een nieuwe generatie biobrandstoffen, op basis van planten of andere (rest)materialen, BTL (Biomasse to liquid) genaamd. Deze studie analyseert de mogelijke toepassingen van bestaande of toekomstige productietechnologieën. Bovendien inventariseert ze of de verschillende oplossingen geen gebruik maken van reserves bedoeld voor menselijke voeding, dit om geen tekorten te creëren in water of voedsel.

In navolging op deze studie hebben de verschillende partners besloten het ‘Qatar Advanced Biofuel Platform’ (QABP)platform op te zetten met als doel:

  • Opzetten van een implementatiestrategie voor de productie van biobrandstoffen die haalbaar en duurzaam is
  • Opzetten van een investeringsstrategie in biobrandstoffen
  • Opzetten van een high-tech ontwikkelingsstrategie
  • Opzetten van continue markt- en strategieanalyses

Grondstoffen die kunnen worden ontwikkeld of gevormd om biobrandstof op basis van BTL te maken, zijn reeds geïdentificeerd.

QABP zal zodanig gestructureerd worden dat extra projecten, evenals technologieën, investeringen en partners van wereldniveau, toegevoegd kunnen worden.

Qatar Airways, dat in een moderne vloot investeert, is een van de maatschappijen met de laagste CO2 uitstoot. Vandaag, in samenwerking met Airbus en andere Qatarese partners, toont de luchtvaartmaatschappij nogmaals haar streven om het milieu zo min mogelijk te belasten.

Over Qatar Airways:
Qatar Airways is één van de snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Zij bezit momenteel een vloot van 76 Airbus- en Boeing-toestellen en vliegt op 85 toeristische en zakelijke bestemmingen in Europa, het Midden-Oosten, India, Afrika, Zuid Azië, het Verre Oosten en Noord-Amerika.

Sterk betrokken bij duurzame ontwikkeling, is Qatar Airways lid geworden van de ENCOM commissie van de organisatie IATA om deel te nemen aan overleg gericht op het verminderen van de CO2 uitstoot door de luchtvaart industrie. In afwachting van verdere stappen, zijn de maaltijden die Qatar Airways aan boord serveert 100% recycleerbaar.

De Economy Class van Qatar Airways is onlangs verkozen tot ‘Beste Economy Class ter wereld’ in het kader van de jaarlijkse Skytrax enquête, gebaseerd op de antwoorden van 16 miljoen reizigers. Naast 5 sterren voor haar servicekwaliteit, heeft Qatar Airways ook voor het zevende opeenvolgende jaar van Skytrax de onderscheiding ‘Beste boordpersoneel van het Midden-Oosten’ ontvangen en voor het vierde opeenvolgende jaar de onderscheiding ‘Beste luchtvaartmaatschappij van het Midden-Oosten’. Bezoek voor meer informatie www.qatarairways.com

Qatar Airways heeft de ambitie om in 2013 een vloot van 120 toestellen te bezitten, bijna een verdubbeling van het huidige aantal. Momenteel heeft het bedrijf meer dan 200 toestellen in bestelling met een waarde van meer dan 40 miljard dollar; 80 Airbus-toestellen A350, 24 Airbus-toestellen A320, 60 Boeing-toestellen 787 en 32 Boeing-toestellen 777. Deze toestellen zijn in levering sinds november 2004. De luchtvaartmaatschappij is één van de klanten van de Airbus A380 ‘super jumbo’ met 5 vaste bestellingen voorzien vanaf 2012, zodra de nieuwe internationale luchthaven van Doha operationeel zal zijn. Bezoek voor meer informatie www.ndiaproject.com

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous Qatar airways lanceert vijf nieuwe bestemmingen begin 2010

Leave Your Comment