Qatar Airways

Qatar Airways is een van de bekendste vliegtuigmaatschappijen ter wereld. En dat is niet zonder reden. De nationale vluchtvaartmaatschappij van Qatar vliegt naar meer dan 150 internationale bestemmingen met de basis in de hoofdstad Doha. Een van deze bestemmingen is Schiphol Airport. Internationaal wordt Qatar Airways gezien als de beste vliegtuigmaatschappij ter wereld. Tijdens de laatste Skytrax awards won de maatschappij opnieuw de prijs voor beste vliegtuigmaatschappij van 2021. Dit is de zesde keer dat de maatschappij deze prijs in de wacht sleept. Op 18 juli won het ook 3x een AirlineRating award, o.a. voor beste luchtvaartmaatschappij van het Jaar. Overweeg je een vlucht met Qatar Airways, dan is er geen twijfel over mogelijk dat je deze keuze moet maken. Je kan vertrouwen op de kwaliteit van het vliegtuig en een persoonlijke service gedurende de gehele vlucht. Voordat je op reis gaat naar Qatar adviseren wij om de algemene informatie over het reizen naar Qatar door te nemen.

Qatar Airways Service is outstanding
Qatar Airways is opgericht in 1994 door de koninklijke familie van Qatar. Het begon met een enkel vliegtuig dat werd gehuurd van Kuwait Airways. Na de oprichting heeft de koninklijke familie zijn aandelen langzaam van de hand gedaan tot 50% van de aandelen. De vloot werd gestaag uitgebreid tot meer dan 150 vliegtuigen die deze vandaag de dag telt. Het is een vloot die uit zowel Boeing als Airbus vliegtuigen bestaat, voornamelijk de Boeing 777-300ER (48), Airbus A320-200 (35) en de Airbus A350-900 (34 stuks). Qatar Airways is lid van OneWorld sinds 2013. Naast de commerciële vluchten, bestaat de vloot van Qatar Airways ook uit Qatar Cargo voor de luchtvracht en Qatar Executive  voor privé jets.
 

Qatar Airways Kortingscode Februari 2024

De vliegtuigmaatschappij heeft zelden tot nooit kortingscodes, maar wij kunnen als partner exclusief een kortingscode aanbieden. Klik op de knop hieronder en gebruik de code FLY2024 om korting te krijgen tot 12% op vluchten & bagage. Wanneer je niet via onderstaande knop gaat zal de korting NIET werken.

Qatar Airways (Economy & Business Class) Review

Qatar.nl is een informatie website over Qatar, maar wordt niet financieel ondersteunt door partijen uit Qatar. Wij willen dat onze content zoveel mogelijk objectief geschreven wordt. Daarom hebben wij ook gekozen om zelf, op eigen kosten, te vliegen met Qatar Airways om de ervaring mee te maken. Daarbij is gekozen om te vliegen vanaf Jakarta, via Doha naar Amsterdam met de vliegtuigmaatschappij. Op de eerste vlucht was dit in de bekende Qatar Airways business class, terwijl de laatste vlucht van Doha naar Amsterdam gekozen is voor Economy. Zo hebben wij beide klasse kunnen ervaren.

De vlucht van Jakarta naar Amsterdam (enkele reis) kostte ons €700 per persoon. Deze prijs was hoger dan normaal, aangezien wij deze super last-minute hebben moeten boeken (< 48 uur voor vertrek). Buiten hoogseizoen zijn dezelfde tickets ongeveer €600 per persoon. Deze prijzen zijn zonder de upgrade naar Business Class. Hiervoor hebben wij een extra €750 per persoon betaald, met name om jullie een beter beeld te geven van de ervaring. De vluchtduur is 8,5 uur en vertrok om 10 over 9 in de ochtend.

Business Class Menukaart Qatar Airways

Een warmer welkom heb ik nog niet ervaren dan bij Qatar Airways voor de business class. Het personeel brengt je persoonlijk naar je stoel, overlegt jouw persoonlijke voorkeuren met je en legt alles rustig uit. Je eindigt met twee kaarten: de menukaart & wijnkaart. Nadat je de keuzes hebt doorgegeven & aangeeft dat ze je mogen wakker maken (of niet) wanneer het eten klaar is kan je jezelf helemaal gereed maken voor de vlucht. Tijdens de vlucht kan je kiezen om je stoel helemaal naar jouw wens in te stellen. Van volledige bed stand om te slapen onder een heerlijk deken tot rechtovereind.

Qatar Airways Business Class

Ik begon de vlucht met een video op het enorme scherm. Althans, zo’n scherm voor een vliegtuig is groot. Je kan gebruik maken van je Oryx One koptelefoon die zorgt voor een goede kwaliteit geluid. Vooraf had ik mijzelf beloofd om niet te gaan slapen, maar het was zo comfortabel dat ik na een eerste film toch enkele uurtjes heb genoten van de luxe tot het eten daar was. Het eten vond ik niet zo bijzonder als dat ik vooraf had verwacht. Voor mij waren de dranken & service uitmuntend, dat heeft écht indruk gemaakt. Zo wordt de toilet na elk bezoek grondig schoongemaakt voordat de volgende hier gebruik van mag maken. Daarom is mijn conclusie: als je de kans & middelen hebt om een keer Qatar Airways Business Class (of Q Suite) te proberen. Het is het meer dan waard.

Qatar Airways Business

Nadat wij (ruim) op tijd geland waren, hadden wij een overstap van 19 uur in Doha, de hoofdstad van Qatar. De volgende ochtend konden wij doorvliegen van Doha naar Amsterdam in de Economy class. De vriendelijke uitstraling van het personeel is niet anders dan bij de business class. Het grootste verschil is dat de stewards & stewardessen simpelweg meer mensen in dezelfde tijd moeten bedienen. Hierdoor duurt alles langer, maar is de service nog steeds uitmuntend te noemen. Wij vlogen in een iets oudere Boeing 777-200LR, waardoor het entertainment systeem wat ouderwets was. Met de aankoop van de nieuwe vliegtuigen verwacht ik wel dat deze snel uit dienst gaan op lange afstandsvluchten.

Onze conclusie is dat beide vluchtklasse het geld dat wij betaald hebben waard is. Dat het personeel aan boord een groot verschil is t.o.v. andere nationale airlines in met name Europa.

Duurzaamheid van Qatar Airways

De vliegtuigmaatschappij heeft als lid van OneWorld een belofte gemaakt om CO2-neutraal te vliegen vanaf 2050. Hiermee is Qatar Airways onderdeel van de eerste alliance die gezamenlijk deze toezegging heeft gedaan. In de woorden van de vliegtuigmaatschappij zelf doen zij hiermee een belofte die voor elke klant alleen maar goed kan zijn. Naast het verduurzamen van de vloot heeft het bedrijf ook een compensatie programma opgezet. In onze ogen gaat dit nog niet ver genoeg, omdat dit een optie is voor de klant. Het bedrijf kan sneller impact hebben, tot de betere vliegtuigen beschikbaar zijn, door meer samenwerkingen te ondersteunen.

Het bedrijf probeert duurzamer te vliegen via de volgende thema’s:

 • Klimaat & Energie. Denk hierbij aan het gebruik van technologie, infrastructuur, brandstof en maatregelen.
 • Afval & Water. Door te investeren in producten die een bijdrage leveren aan een circulaire economie zal afval minimaal zijn. Dit begint met het verminderen van plastic voor eenmalig gebruik, het verminderen van voedselverspilling, het recyclen van materialen en in te zetten op waterbesparing.
 • Geluid & Lucht. De maatschappij is zich ervan bewust dat vliegtuigen ook voor overlast kan zorgen. Dit probeert men te minimaliseren door moderne vliegtuigen met stillere motoren (zoals de Airbus A350 en Boeing 787). Daarnaast wordt gebruik gemaakt van procedures die geluidsbeperking moet realiseren.
 • Bescherming van dieren. Met een nultolerantiebeleid voor het vervoer van illegale wilde dieren en hun producten. Door inzet op bewustzijn, verbetering van de detectie en informatie delen doet Qatar Airways zijn bijdrage in gevecht tegen dierensmokkelaars.

Qatar Airways veelgestelde vragen (FAQ)

Hoeveel bagage mag ik (kosteloos) meenemen bij Qatar Airways

Afhankelijk van het type ticket (Economy class, Business class, First Class) gelden andere aantallen. Bij Economy is dit 1 bagagestuk aan boort van maximaal 7 kilo (afmetinglimiet 50x37x25cm). Voor First & Business kan dit 2 stuks zijn. Voor ingecheckte bagage hangt dit ook af van de klasse. Op eigenlijk alle routes heb je ten minste 1 koffer tot 23kg tot je beschikking. Bij upgrades naar Economy Convenience/Comfort, Business Class of First Class zijn dit sowieso 2 stuks maar verschilt het maximale gewicht. Bij First Class kan dit tot 50 kilo zijn! Wist je dat de maatschappij kosteloos je eigen rolstoel mee laat nemen. Zorg voor de klant staat centraal bij Qatar Airways en dat zie je in allerlei services terugkomen.

Heeft Qatar nog inreisbeperkingen m.b.t. corona / Covid-19?

Ja, je kan Qatar op dit moment nog niet binnenkomen zonder vaccinatie of test. Het land krijgt inreiscode Geel van de Nederlandse overheid. Lees onze Corona pagina voor alle details.

Wie is de eigenaar van Qatar Airways?

De maatschappij is volledig eigendom van de Qatari overheid. Dit is al zo sinds Mei 2014. Daarvoor was het voor 50% eigendom van verschillende ministers en andere aandeelhouders. Deze zijn volledig uitgekocht waardoor de overheid alle aandelen van de luchtvaartmaatschappij bezit.

Heeft Qatar Airways een loyaliteitsprogramma?

Jazeker. Dit programma heet Avios.

Wat is het studentenprogramma van Qatar Airways?

Een van de weinige maatschappijen die een studentenprogramma (Student Club) heeft. Het biedt extra kortingen aan bovenop de scherpe prijzen. Dit is 10% op de eerste boeking, 15% op de tweede en 20% op derde en vierde boeking. Tevens nog andere extra’s zoals kosteloos internet aan boord, eenmalig herboeken, extra bagagegewicht en meer. Zeker dus de moeite waard om je even aan te melden voordat je gaat boeken voor deze kortingen en extra’s.

Hoe lang van te voren kan ik inchecken?

Je kan 48 uur tot 90 minuten van te voren inchecken bij Qatar Airways. De enige uitzondering is de Verenigde Staten. Daar gaat de vlucht slechts 24 uur van te voren open.

2 Comments

 • Ingrid Ilonka Wensel
  23 juni 2023

  Please give the e-mailaddress from Qatar so that I can send my documents for a compensation for a long delayed flight.
  Every mail I used is not correct.
  Please help me, only communication on
  e-mail.
  Thanks a lot.
  [email protected]

 • Rien vanGeet
  9 februari 2024

  we fly with Qatar airways and we cannot reservate a chair, 15 februari 2024 QR 274 naar Dona and Tokyo QR 806

Leave Your Comment