Qatar Airways

Qatar Airways is een van de bekendste vliegtuigmaatschappijen ter wereld. En dat is niet zonder reden. De nationale vluchtvaartmaatschappij van Qatar vliegt naar meer dan 150 internationale bestemmingen met de basis in de hoofdstad Doha. Een van deze bestemmingen is Schiphol Airport. Internationaal wordt Qatar Airways gezien als de beste vliegtuigmaatschappij ter wereld. Tijdens de laatste Skytrax awards won de maatschappij opnieuw de prijs voor beste vliegtuigmaatschappij van 2021. Dit is de zesde keer dat de maatschappij deze prijs in de wacht sleept. Op 18 juli won het ook 3x een AirlineRating award, o.a. voor beste luchtvaartmaatschappij van het Jaar. Overweeg je een vlucht met Qatar Airways, dan is er geen twijfel over mogelijk dat je deze keuze moet maken. Je kan vertrouwen op de kwaliteit van het vliegtuig en een persoonlijke service gedurende de gehele vlucht. Voordat je op reis gaat naar Qatar adviseren wij om de algemene informatie over het reizen naar Qatar door te nemen.

Qatar Airways Service is outstanding
Qatar Airways is opgericht in 1994 door de koninklijke familie van Qatar. Het begon met een enkel vliegtuig dat werd gehuurd van Kuwait Airways. Na de oprichting heeft de koninklijke familie zijn aandelen langzaam van de hand gedaan tot 50% van de aandelen. De vloot werd gestaag uitgebreid tot meer dan 150 vliegtuigen die deze vandaag de dag telt. Het is een vloot die uit zowel Boeing als Airbus vliegtuigen bestaat, voornamelijk de Boeing 777-300ER (48), Airbus A320-200 (35) en de Airbus A350-900 (34 stuks). Qatar Airways is lid van OneWorld sinds 2013. Naast de commerciële vluchten, bestaat de vloot van Qatar Airways ook uit Qatar Cargo voor de luchtvracht en Qatar Executive  voor privé jets.
 

Qatar Airways (Economy & Business Class) Review

Qatar.nl is een informatie website over Qatar, maar wordt niet financieel ondersteunt door partijen uit Qatar. Wij willen dat onze content zoveel mogelijk objectief geschreven wordt. Daarom hebben wij ook gekozen om zelf, op eigen kosten, te vliegen met Qatar Airways om de ervaring mee te maken. Daarbij is gekozen om te vliegen vanaf Jakarta, via Doha naar Amsterdam met de vliegtuigmaatschappij. Op de eerste vlucht was dit in de bekende Qatar Airways business class, terwijl de laatste vlucht van Doha naar Amsterdam gekozen is voor Economy. Zo hebben wij beide klasse kunnen ervaren.

De vlucht van Jakarta naar Amsterdam (enkele reis) kostte ons €700 per persoon. Deze prijs was hoger dan normaal, aangezien wij deze super last-minute hebben moeten boeken (< 48 uur voor vertrek). Buiten hoogseizoen zijn dezelfde tickets ongeveer €600 per persoon. Deze prijzen zijn zonder de upgrade naar Business Class. Hiervoor hebben wij een extra €750 per persoon betaald, met name om jullie een beter beeld te geven van de ervaring. De vluchtduur is 8,5 uur en vertrok om 10 over 9 in de ochtend.

Business Class Menukaart Qatar Airways

Een warmer welkom heb ik nog niet ervaren dan bij Qatar Airways voor de business class. Het personeel brengt je persoonlijk naar je stoel, overlegt jouw persoonlijke voorkeuren met je en legt alles rustig uit. Je eindigt met twee kaarten: de menukaart & wijnkaart. Nadat je de keuzes hebt doorgegeven & aangeeft dat ze je mogen wakker maken (of niet) wanneer het eten klaar is kan je jezelf helemaal gereed maken voor de vlucht. Tijdens de vlucht kan je kiezen om je stoel helemaal naar jouw wens in te stellen. Van volledige bed stand om te slapen onder een heerlijk deken tot rechtovereind.

Qatar Airways Business Class

Ik begon de vlucht met een video op het enorme scherm. Althans, zo’n scherm voor een vliegtuig is groot. Je kan gebruik maken van je Oryx One koptelefoon die zorgt voor een goede kwaliteit geluid. Vooraf had ik mijzelf beloofd om niet te gaan slapen, maar het was zo comfortabel dat ik na een eerste film toch enkele uurtjes heb genoten van de luxe tot het eten daar was. Het eten vond ik niet zo bijzonder als dat ik vooraf had verwacht. Voor mij waren de dranken & service uitmuntend, dat heeft écht indruk gemaakt. Zo wordt de toilet na elk bezoek grondig schoongemaakt voordat de volgende hier gebruik van mag maken. Daarom is mijn conclusie: als je de kans & middelen hebt om een keer Qatar Airways Business Class (of Q Suite) te proberen. Het is het meer dan waard.

Qatar Airways Business

Nadat wij (ruim) op tijd geland waren, hadden wij een overstap van 19 uur in Doha, de hoofdstad van Qatar. De volgende ochtend konden wij doorvliegen van Doha naar Amsterdam in de Economy class. De vriendelijke uitstraling van het personeel is niet anders dan bij de business class. Het grootste verschil is dat de stewards & stewardessen simpelweg meer mensen in dezelfde tijd moeten bedienen. Hierdoor duurt alles langer, maar is de service nog steeds uitmuntend te noemen. Wij vlogen in een iets oudere Boeing 777-200LR, waardoor het entertainment systeem wat ouderwets was. Met de aankoop van de nieuwe vliegtuigen verwacht ik wel dat deze snel uit dienst gaan op lange afstandsvluchten.

Onze conclusie is dat beide vluchtklasse het geld dat wij betaald hebben waard is. Dat het personeel aan boord een groot verschil is t.o.v. andere nationale airlines in met name Europa.

Duurzaamheid van Qatar Airways

De vliegtuigmaatschappij heeft als lid van OneWorld een belofte gemaakt om CO2-neutraal te vliegen vanaf 2050. Hiermee is Qatar Airways onderdeel van de eerste alliance die gezamenlijk deze toezegging heeft gedaan. In de woorden van de vliegtuigmaatschappij zelf doen zij hiermee een belofte die voor elke klant alleen maar goed kan zijn. Naast het verduurzamen van de vloot heeft het bedrijf ook een compensatie programma opgezet. In onze ogen gaat dit nog niet ver genoeg, omdat dit een optie is voor de klant. Het bedrijf kan sneller impact hebben, tot de betere vliegtuigen beschikbaar zijn, door meer samenwerkingen te ondersteunen.

Het bedrijf probeert duurzamer te vliegen via de volgende thema’s:

  • Klimaat & Energie. Denk hierbij aan het gebruik van technologie, infrastructuur, brandstof en maatregelen.
  • Afval & Water. Door te investeren in producten die een bijdrage leveren aan een circulaire economie zal afval minimaal zijn. Dit begint met het verminderen van plastic voor eenmalig gebruik, het verminderen van voedselverspilling, het recyclen van materialen en in te zetten op waterbesparing.
  • Geluid & Lucht. De maatschappij is zich ervan bewust dat vliegtuigen ook voor overlast kan zorgen. Dit probeert men te minimaliseren door moderne vliegtuigen met stillere motoren (zoals de Airbus A350 en Boeing 787). Daarnaast wordt gebruik gemaakt van procedures die geluidsbeperking moet realiseren.
  • Bescherming van dieren. Met een nultolerantiebeleid voor het vervoer van illegale wilde dieren en hun producten. Door inzet op bewustzijn, verbetering van de detectie en informatie delen doet Qatar Airways zijn bijdrage in gevecht tegen dierensmokkelaars.

Qatar Executive

In 2009 heeft Qatar Airways aangekondigd om een nieuw onderdeel in hun onderneming te starten. Qatar Executive heeft een vloot van ca. 20 luxe privé vliegtuigen bestaande uit Global 5000s, Global XRS, Challenger 605s, and Gulfstream G650ER. Deze vloot wordt nog steeds uitgebreid, met onder andere 24 Gulfstream vliegtuigen.

Tijdens een vlucht met Qatar Executive heeft u het beste personeel tot u beschikking. Zo stelt het bedrijf als eis dat men minimaal 10 jaar ervaring heeft in de commerciële of privé vlucht sector. Qatar Executive staat goed bekend in het segment van luxe reizen. Hun laatste award in 2020 was “Luxury Private Jet of The Year 2020” door The Luxury Network. Mocht je ook eens een luxe vlucht willen? Kijk dan eens naar de optie om een Qatar Executive Empty leg vlucht te nemen, wellicht is dit jouw buitenkansje om deze ervaring mee te kunnen maken.

Overige informatie als je reist naar Qatar

Voor een bezoek aan Qatar moeten reizigers met een EU-paspoort in het bezit zijn van een visum. Dit visum kan bij aankomst op de luchthaven van Doha worden verkregen tegen betaling van 55 Qatari Rial (circa 11 euro) en is veertien dagen geldig. Deze periode kan met twee weken worden verlengd. Het paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn.

Wilt u meer informatie over het aanvragen van een visum, lees dit dan op de website van het Ministry of Interior: www.moi.gov.qa

Geldzaken
De lokale munteenheid is de Qatari Rial (QAR). 1 Qatari Rial is ongeveer 0,2415 euro (december 2021). Er zijn overal pinautomaten. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd.

Corona
De maatregelen met betrekking tot corona kunnen continu veranderen. Daarom heeft Qatar.nl een losse pagina gemaakt met alle informatie m.b.t. inreisbeperkingen, het reisadvies en de Corona maatregelen. Lees alles over Corona in Qatar op onze pagina. 

Feestdagen
Tijdens de ramadan zijn de zakelijke activiteiten over het algemeen sterk verminderd. De ramadan duurt een maand en duurt in 2009 van 22 augustus tot en met 21 september. De ramadan wordt gevolgd door de Eid al Fitr (het Suikerfeest), dat aansluitend aan het vasten wordt gevierd. Deze feestdagen duren traditiegetrouw drie dagen. Daarnaast viert men Eid al Adha, het Offerfeest. Dit is het feest na de beëindiging van de maand van de hajj (de pelgrimage naar Mekka). In 2009 zal dit feest rond 28 november worden gevierd. De overheidsinstellingen zijn enkele dagen vóór tot en met enkele dagen na Eid al Adha gesloten.

Voor bovengenoemde (Gregoriaanse) data geldt dat – afhankelijk van de stand van de maan – kleine aanpassingen mogelijk zijn.Daarnaast is er nog een aantal andere islamitische feestdagen.

De nationale dag wordt gevierd op 18 december. Voorheen werd deze op 3 september gevierd, maar deze datum is medio 2007 aangepast.

Openingstijden
Verschillende sectoren hebben diverse werktijden. Overheidsinstanties en banken zijn doorgaans tussen 06.00-13.00 uur geopend, van zondag tot en met donderdag. Bedrijven zijn over het algemeen geopend tussen 08.00-13.00 uur en 16.00-19.00 uur. Zij houden weekend op vrijdag. Informeer vooraf bij de instantie die u bezoekt naar de exacte openingstijden.

Tijdsverschil
De lokale tijd is Greenwich Mean Time +3 uur; het is in Qatar 2 uur later dan in Nederland (tijdens de zomertijd 1 uur).

Voltage
Het elektriciteitsnetwerk van het land werkt op 220-240 volt wisselstroom en 50 Hz.

Handelstaal
De handelstalen zijn Arabisch en Engels.

Gezondheid
Tijdens de zomermaanden moet u ervoor zorgen dat u voldoende water drinkt en ook voldoende zout binnenkrijgt. Aanbevolen wordt om medicijnen tegen ingewandsstoornissen mee te nemen. Voor een gezondheidsadvies voor Qatar kunt u contact opnemen met het Landelijke Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

Leave Your Comment