Qatar belooft hightech

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Feestende mensen uit Qatar © epa

Een wereldkampioenschap in de woestijn; Qatar heeft in 2022 de primeur. De voetballers en toeschouwers hoeven echter niet te vrezen voor de hitte. De airco gaat aan in alle stadions, waar een constante temperatuur van 27 graden wordt gerealiseerd.

De aanwijzing van Qatar door wereldvoetbalbond FIFA is opmerkelijk. Niet eerder belandde een WK voetbal in een Arabisch land, een locatie in het Midden-Oosten noch in een moslimland. Het bid van het land zonder voetbalhistorie belooft een opzichtig, compact en hightech WK dat wordt gehouden in op zonne-energie aangedreven stadions waar de nieuwste koelingstechnieken een aangename atmosfeer zullen creÈeren.

,,We bieden de FIFA een historische mogelijkheid de grenzen van het WK te verleggen”, zei Sheikh Mohammad bin Hamad al-Thani, de leider van het bid, in zijn toespraak tegen de 22 stemgerechtigden.

Een rapport van de technische commissie van de FIFA meldde eerder dat voetballen in Qatar een ‘gezondheidsrisico’ met zich mee zou brengen voor spelers en toeschouwers, omdat de temperaturen in juni en juli rond de 50 graden Celsius kunnen liggen.

Qatar, een schiereiland aan de Perzische golf, heeft slechts minder dan een miljoen inwoners en amper een voetbaltraditie. Een eerdere poging de Olympische Spelen van 2016 binnen te halen mislukte, maar de FIFA zal zeker onder de indruk zijn geweest van de fianciële mogelijkheden van het oliestaatje dat de economie dit jaar naar verwachting met 15,5 procent zag groeien.

Geld speelt geen rol bij de aanleg van wegen en stadions. Het hypermoderne Lusail Stadion dat onder meer de openingswedstrijd en de finale zal huisvesten, krijgt een capaciteit van 86.000. De verwachting is dat het bouwwerk in 2019 klaar zal zijn. In de plannen worden verder acht stadions gebouwd en drie gerenoveerd. De totale kosten zouden rond de 2,3 miljard euro liggen.

Veel geld zal ook worden geïnvesteerd in een nieuw treinnetwerk, een vliegveld en een zeehaven. Een metrostelsel moet de stadions met elkaar verbinden waarbij de afstand tussen de verschillende speelplaatsen nooit meer dan een uur reistijd vergt.

Twijfels zijn er over de capaciteit van Qatar om de komst van zo’n 400.000 fans te begeleiden, velen met een beperkt budget. Een WK huisvesten vraagt alleen al hotelcapaciteit voor de 32 deelnemende teams, officials, fans en een groot contingent journalisten. Het land telt momenteel 50.000 hotelkamers. De leiders van het bid beloofden dat in 2022 95.000 kamers beschikbaar zijn. (ANP)

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous Qatar gaat WK 2022 organiseren

Leave Your Comment