Qatar: het nieuwe wonder van de Perzische Golf

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Het piepkleine emiraat Qatar floreert als nooit te voren. Met name dankzij de uitgebreide gasvoorraad en het beleid van de emir.

Dat Qatar zo succesvol is, komt niet alleen omdat het land over grote gasreserves beschikt, maar is voor een groot deel ook te danken aan emir Hamad bin Khalifa al-Thani die het land sinds 1995 met ijzeren hand bestuurt.

De emir kwam aan de macht nadat hij destijds een coup pleegde tegen zijn eigen vader. Hij is een groot bewonderaar van kleine economisch succesvolle staten als Hongkong, Singapore én Israël, en daarvan probeert hij zoveel mogelijk goede dingen over te nemen.

Topuniversiteiten
Emir Hamad bin Khalifa al-Thani staat verder bekend om zijn behoedzame investeringen. Anders dan Dubai investeert Qatar niet zozeer in vastgoed, maar in kennis. Op aandringen van de emir gaat er veel geld naar onderwijs. Zo wist het verschillende topuniversiteiten uit de Verenigde Staten te lokken, waaronder Carnegie Mellon en Georgetown. Maar daarnaast zwemt Qatar natuurlijk ook vooral in fossiele brandstoffen. Het herbergt waarschijnlijk de op drie na grootste gasvoorraad, na Rusland en Iran. Qatar is dan ook hard bezig de productie op te voeren.

Harrods
Dat lijdt tot een zekere welvaart. Een deel van de Qatarse rijkdommen wordt via staatsfonds Qatar Holding in het buitenland belegd. Het fonds bezit zo’n 17 procent van Volkswagen, 7 procent van Barclays en sinds mei ook het Londense warenhuis Harrods. In 2010 zou het fonds zo’n 30 miljard dollar willen investeren, schrijft het Britse zakenblad The Economist deze week.

Het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking in Qatar bedraagt een slordige 86.000 dollar. Dat is het hoogste ter wereld, zo becijferde het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ter vergelijking: de Amerikanen moeten het met 46.000 dollar per hoofd doen, Groot-Britanniërs met 35.000. De economie van Qatar groeit zo hard (dit jaar 23 procent) dat zelfs de Chinezen er jaloers van worden.

WK voetbal
Het emiraat is dus het nieuwe Wirtschaftswunder van de Perzische Golf, en dat weet inmiddels ook Shell. Om een graantje mee te pikken, gaat de oliereus er een fabriek neer zetten ter waarde van 15 miljard euro, bestemd voor de verwerking van vloeibaar gas.

De emir heeft ondertussen opmerkelijke plannen. Een ervan is om het WK voetbal in 2022 naar Qatar te halen. Een nogal apart plan, omdat de voetballers in temperaturen van gemiddeld 40 graden zouden moeten spelen (hoewel de emir dat wil verhelpen door grote koelinstallaties in de stadions te plaatsen, waardoor de temperatuur daalt tot zo’n 25 graden). Om over het gebrek aan grote stadions in het mini-staatje nog maar te zwijgen.

Bron: http://www.depers.nl/economie/484085/Qatar-het-nieuwe-wonder-van-de-Perzische-Golf.html

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous Ronald de Boer helpt Qatar:

Leave Your Comment