Qatar koopt de meeste hedendaagse kunst

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Qatar is ’s werelds grootste koper van moderne en hedendaagse kunst in de afgelopen 6 jaar en bouwt zo een topcollectie op.

Sheikha Al Mayassa Bint Hamad Bin Khalifa Al-Thani, de 27-jarige dochter van de emir van Qatar is de drijvende kracht achter de kunstaankopen van het land. Ongeveer een maand geleden kondigde zij aan dat Edward Dolman, president van Christie’s, na 27 jaar het beroemde veilinghuis zal verruilen voor de Qatar Museums Authority (QMA). De QMA is verantwoordelijk voor tal van musea en culturele initiatieven in het land en voor het WK in 2012 wil men het aantal culturele projecten nog verder uitbreiden.

Sheikha Al Mayassa is echter niet de enige kunstverzamelaar in de familie: sheikh Saud Bin Muhammad Bin Ali Al-Thani is eveneens een gepassioneerd verzamelaar en hoort tot de top 10 van ’s werelds grootste verzamelaars, volgens Artnews.

De meeste deals zijn vertrouwelijk, maar uit welingelichte bron weet The Art Newspaper te melden dat Qatar de opdracht gegeven heeft voor een groot project van Richard Serra, van plan is een Jeff Koons tentoonstelling te organiseren en de Takashi Murakami expositie in Versailles vorig jaar gefinancierd heeft, die volgend jaar in Doha te zien zal zijn. Verder zou Qatar in 2009 $ 310 miljoen betaald hebben voor 11 Rothko’s uit de collectie van financier J. Ezra Merkin (bekend van de Madoff zaak). Dan ook nog $ 400 miljoen voor kunst uit de nalatenschap van de beroemde kunsthandelaar Sonnabend, o.a. bestaande uit belangrijkste werken van Lichtenstein en Koons. De Claude Berry nalatenschap van 9 werken van Ryman, Reinhardt, Morandi, Serra en Fontana was eerst beloofd aan het Centre Pompidou in Parijs, maar verhuisde uiteindelijk voor ongeveer € 50 miljoen naar Qatar. Vermoedelijk kreeg Andy Warhol’s The Men in Her Life voor ruim $ 63 miljoen dezelfde bestemming.

Amerikaanse statistieken geven aan dat de culturele export naar Qatar ruim $ 428 miljoen bedroeg in de periode van 2005 tot april 2011.

Bron: The Art Newspaper

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous PSG officieel in Qatarese handen

Leave Your Comment