Qatar snelst groeiende economie in 2011

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Qatar, Ghana en Mongolië zullen in 2011 de hoogste economische groei boeken. Puerto Rico, Griekenland en Portugal zien hun economie het meest krimpen, voorspelt de Economist Intelligence Unit.
Attiyah Abdeallah bin Hamad, olieminister van Qatar.

Volgens het Britse onderzoeksbureau zal oliestaat Qatar volgend jaar met liefst 16 procent de hoogste groei ter wereld realiseren. De spectaculaire groei is vooral te danken aan de expansie van de energiesector. Qatar is van plan de productiecapaciteit van lng (vloeibaar aardgas) met 15,6 miljoen ton te verhogen.

Ghana mag rekenen op een groei van 14 procent. Die sterke expansie in het Afrikaanse land is te danken aan de olieproductie die deze maand werd opgestart. De productie zal de eerste drie tot vier maanden 50.000 vaten per dag bedragen en Ghana zal er het eerste jaar 365 miljoen euro aan verdienen.

Mongolië stevent af op 12 procent groei. Het buurland van China profiteert van de stijging van de koperprijs, die de jongste dagen record na record optekende.

China en India staan met een verwachte groei van bijna 9 procent zesde en zevende op de lijst van landen met de hoogste economische groei.

Krimp

Puerto Rico daarentegen worstelt met ’s werelds grootste krimp. De economische activiteit van het eiland dat geassocieerd is met de VS zal met ruim 4 procent krimpen. Dat is onder meer te wijten aan het zeer streng begrotingsbeleid. De nieuwe gouverneur Luis Fortuno schrapte 23.000 overheidsbanen en verminderde de uitgaven met 20 procent.

Griekenland en Portugal betalen met een krimp van respectievelijk bijna 4 procent en ruim 1 procent een zware prijs voor de eurocrisis. Beide landen kondigden een forse sanering van de overheidsfinanciën aan om het vertrouwen van de financiële markten te herstellen. Ierland, een ander slachtoffer van de schuldencrisis, kan de achteruitgang van de activiteit beperken tot iets minder dan 1 procent.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous Beursintroductie Qatar Airways in 2012

Leave Your Comment