Qatar stapt in Griekse bank

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Het Arabische emiraat Qatar steekt honderden miljoenen euro’s aan vermogen in de fusie van twee grote Griekse banken die dit weekend is aangekondigd. De beurs in Athene en de rest van de financiële markten hebben gisteren opgelucht gereageerd op het nieuws van de fusie en de kapitaalinjectie van de Arabieren.

Qatar gaat ten minste € 500 mln steken in de fusiecombinatie EFG Eurobank en Alpha Bank, op dit moment respectievelijk de op één en op twee na grootste banken van Griekenland. Het emiraat krijgt circa 17% van de aandelen in de fusiecombinatie. EFG Eurobank en Alpha Bank willen hun fusie dit jaar afronden en begin 2012 € 3,9 mrd vermogen ophalen met onder meer een claimemissie.

De hoop is dat de nieuwe grootste bank van Griekenland dan sterk genoeg is om verliezen op te vangen, bijvoorbeeld op de Griekse staatsobligaties die op de balans staan. Daaraan wordt nu getwijfeld. Zowel EFG Eurobank als Alpha Bank heeft in 2008 € 950 mln aan kapitaalsteun van de Griekse overheid gekregen. Beide banken hebben deze steun nog niet kunnen terugbetalen. EFG Eurobank heeft niet voldaan aan de recentelijk gehouden Europese stresstest voor banken.

Vermogenspositie versterken

De solvabiliteit van het Griekse bankwezen wordt gezien als een belangrijk risico voor de stabiliteit van niet alleen het Griekse maar ook het Europese financiële stelsel. IMF-directeur Christine Lagarde zei dit weekend nog dat zwakke Europese banken hun vermogenspositie moeten versterken.

De aandelenmarkt in Athene reageerde maandag op het nieuws met de grootste stijging in de afgelopen 21 jaar. De beurskoersen van EFG Eurobank en Alpha Bank stegen nog meer. Ook op het sentiment op andere markten had de fusie een positieve invloed. De twee banken, die al eerder hebben geprobeerd te fuseren, hadden vorige week elk nog een kwart van hun beurswaarde verloren.

Krachten bundelen

EFG Eurobank en Alpha Bank maakten gisteren ook bekend dat ze beide een groot verlies hebben geleden in het eerste halfjaar. EFG Eurobank verloor netto € 535 mln en Alpha Bank € 661 mln. Beide banken raakten in de rode cijfers omdat ze onder meer 21% moesten afboeken op hun beleggingen in Grieks staatspapier. Ook moesten ze meer afschrijven op hun kredietportefeuille omdat de Griekse economie krimpt.

Qatar heeft nu al een klein belang in de banken. Het emiraat bezit volgens Bloomberg 4% van de aandelen in EFG Eurobank en 3,1% in Alpha Bank. Qatar zou ten minste € 500 mln en mogelijk € 2 mrd in de bankcombinatie willen steken.

De fusie van EFG Eurobank en Alpha Bank vergroot de druk op Griekse branchegenoten om de krachten ook te bundelen. Speculaties over een samengaan van de nummer vier en vijf van de Griekse bankmarkt (respectievelijk de National Bank of Greece en Piraeus) laaiden maandag op.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous Qatar pakt uit met gigantisch luxeresort half onder water

Leave Your Comment