Reizen als vrouw in Qatar
Wanneer je gaat reizen als vrouw in Qatar kan veel vragen oproepen. De belangrijkste vraag is of je veilig kan reizen. Wanneer je (internationale) blogs en overheidwebsites leest kan je zien dat Qatar als zeer veilig wordt bestempelt. Over de laatste jaren is Qatar aan het transformeren. Het land wordt steeds populairder en gaat met de tijd mee. Naast moderne architectuur houdt Qatar wel vast aan de tradities heeft, tradities die al eeuwen bestaan. Vergelijkbaar met Nederland houden zij aan hun tradities vast en verwachten zij dat bezoekers deze respecteren.
Qatar is geen groot land, het is maar iets groter dan de provincie Utrecht. De lokale mensen praten Arabisch en de bevolking leeft dan ook volgens de Islamitische wetgeving. Zo dragen de mannen een tulband en witte gewaden en vrouwen dragen een hoofddoek en kleden zich zeer degelijk. In de Islamitische cultuur is het normaal dat er vijf keer op een dag gebeden wordt. De oproep voor het gebed is daarom ook vanaf de moskee vijf keer per dag te horen. De vriendelijke bevolking is waar Qatar om bekend staat, de arbeidsomstandigheden zijn niet optimaal als werknemer vanuit het buitenland, maar toeristen worden met open armen ontvangen. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden als je als vrouw zijnde afreist naar Qatar alleen.
Wat kan absoluut niet in Qatar?
Alcohol is in de Islamitische cultuur ten strengste verboden, het is dan ook niet zo gek dat je in Qatar heel moeilijk aan een alcoholisch drankje komt. In de meeste restaurant en hotels is er geen alcohol verkrijgbaar, maar ook in de winkels kan je geen alcohol kopen. De enige plek waar je in Qatar aan alcohol kan komen is in de Westerse en luxe hotels. Neem ook geen alcohol mee vanuit huis, de invoer van alcohol is verboden. Niet alleen van alcohol, maar ook de invoer van varkensvlees is verboden.
Reizen in Qatar als vrouw
Het maakt niet uit of je nou als man of vrouw gaat reizen in Qatar in beiden gevallen heb je een visum nodig, maar ook moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst. Tevens moet je rekening houden dat er een aantal verplichte vaccinaties zijn die je moet hebben gedaan wanneer je wil afreizen naar Qatar. Welke dat precies zijn kan je navragen bij de GGD. Niet alleen als man, maar ook als Westerse vrouw kan je alleen reizen in Qatar.
Wat wel belangrijk is en al helemaal als Westerse vrouw is je aan de kledingvoorschriften te houden en minder toegankelijk zijn voor mannen. Een hoofddoek is niet verplicht om te dragen, tenzij je bijvoorbeeld een moskee of een openbaar gebouw bezoekt. Er wordt wel aangeraden om als vrouw voorzichtig te zijn. De algemene regel is om shouders en knieën bedekt te houden. Dus een leuk t-shirt of een lange jurk is geen enkel probleem. Tevens kan het altijd waardevol zijn om een sjaal mee te nemen. Wanneer je bijvoorbeeld wilt gaan stappen in een privé club, kan je een jurkje dragen, sjaal tijdelijk omdoen in de taxi en deze in de club weer uitdoen. Hierdoor kom je nimmer in de problemen.
Op openbare stranden is zwemkleding niet toegestaan, de mannen moeten namelijk ook hun knieën en schouders bedekken. Ben je aan het reizen in Qatar en wil je toch in je badkleding kunnen liggen, dan kan je dat doen bij de zwembaden van de resorts.
Reizen in de avonden is geen probleem, omdat de straffen zeer hoog zijn in Qatar. Wees wel, zoals bij elk land, op je hoeden in de avonden. Neem niet met te veel cash geld op zak te lopen en belangrijke papieren in een kluis te bewaren.
Welke tijd wordt afgeraden om te gaan reizen?
Tussen de maanden april en oktober vind je de hoogste temperaturen en kan het wel oplopen tot over de 40 graden. Daarbuiten (November tot Maart) is het tussen de 20 en 28 graden. Niet alleen kijkend naar de temperatuur, maar naar de rest zijn er ook nog andere momenten wanneer een reis wordt afgeraden. Een van die momenten is de Ramadan, niet dat je niet kan reizen naar Qatar, maar er minder te doen is. Tijdens de vastenperiode kan je wel afreizen naar Qatar, maar veel restaurants en hotels zijn dan gesloten. Op straat word je nagekeken als je een sigaret opsteekt, maar zelfs wanneer je een slokje van je water neemt.