Ronald de Boer helpt Qatar:

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Door de rijkdom van Qatar en de luxe levensstijl van haar inwoners neemt het aantal welvaartsziekten toe. Daarom willen de sjeiks de inwoners massaal aan het sporten krijgen. Kansen voor Nederlandse bedrijven dus; er is van alles te doen op sportgebied. Voormalig topvoetballer Ronald de Boer legt Qatar als sportland uit.

67-voudig voetbalinternationaal Ronald de Boer (39) verruilde in 2004 het regenachtige Schotland voor het bijna tropische Qatar. Samen met zijn broer ging hij voor Al-Rayyan voetballen in de oliestaat. Totdat hij in 2008 zijn loopbaan beëindigde, speelde De Boer voor Al-Shamal. Hoewel je zou verwachten dat een voetbalnomade als De Boer na zijn carrière terug zou keren naar Europa, bleef hij in de oliestaat aan de Perzische Golf wonen. Zijn broer zit allang weer in Nederland, maar Ronald vindt Qatar geweldig. “Het is hier heerlijk; ik woon aan het strand in Doha, de stad waar de meeste Qatari wonen. Het is een soort compound van zes villa’s. Het mooie van hier wonen, is dat je altijd je deur kunt openlaten. Ik ben de hele dag buiten aan het sporten; golfen, tennissen of lekker weg op de waterscooter.”

Behalve zijn ontspannen leven heeft hij nog een ander argument om nog even te blijven in de oliestaat. Zijn kinderen van 8, 14 en 17 jaar gaan immers naar de prestigieuze American School of Doha; een van de beste scholen ter wereld. “Het is een voorrecht om je kinderen naar zo’n school te laten gaan.” Omdat De Boer zich altijd welkom voelde in Qatar doet hij graag iets terug voor het land. Hij wil Nederlandse bedrijven overtuigen om er te investeren. Om die reden leidt hij de handelsmissie die de FGHS en NBCC in juni organiseren én is hij een van de ambassadeurs om het WK Voetbal van 2022 naar Qatar te halen. “Er is hier voldoende geld en het is een veilig land, maar op het gebied van kwaliteit, geduld en stiptheid hebben ze hier nog veel te leren. Die elementen zouden Nederlandse bedrijven kunnen inbrengen. Het mooie aan Qatar is dat het land ook openstaat voor invloeden van buitenaf. Ze weten heel goed dat ze zich verder moeten ontwikkelen met behulp van andere landen. De laatste jaren is hier natuurlijk enorm gebouwd en in sommige gevallen is dat niet doordacht gebeurd.”

Sportland
De Boer gelooft erin dat Qatar zich zal ontwikkelingen tot een echt sportland. Er gebeurt al van alles; jaarlijks vindt er een groot golftoernooi plaats in Doha, is er ieder jaar een Wielerronde van Qatar en op het tennistoernooi zijn sterren als Nadal en Federer van de partij. Qua faciliteiten gaat het de goede kant op, maar de organisatie is niet altijd even briljant. Zelf speelt hij bijvoorbeeld regelmatig op de golfbaan van Doha. Naar eigen zeggen een geweldig complex dat je nergens ter wereld zal aantreffen, maar hij denkt niet dat het terrein winstgevend is. Een ander element dat Qatar daadwerkelijk tot een sportland moet maken is het creëren van een sportcultuur. Als mensen helemaal gek zijn van sport dan zullen ze ook vaker gaan bewegen. De potentie is er zeker, vermoedt De Boer. “Als je ziet hoe druk het is rond die events dan zit dat wel goed. Ook de vele internationale sportwedstrijden op de tv worden zeer goed bekeken.”

Essentieel hierbij is het floreren van lokale sporthelden. “Dat is een kwestie van tijd; eerst moet de onderkant van de sport opgebouwd worden door trainers van buitenaf en pas over een paar jaar kun je oogsten. Het voetbal van het nationale team kun je vergelijken met top eerste divisie; onderkant eredivisie, maar het wordt beter.” Ook in zijn eigen sport zal De Boer trouwens een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Qatar als sportnatie. Hij wordt de assistent-trainer van Co Adriaanse bij de Olympische ploeg. “Ook daar krijg je weer te maken met geweldige omstandigheden; het complex is beter dan Milanello, maar ze moeten ook beter gaan voetballen natuurlijk.”

Sportmissie
Jan-Willem van Dijk van Herculan heeft veel ervaring in zakendoen met landen in het Midden-Oosten. Herculan levert sportvloeren aan landen als Saudi-Arabië, Dubai én Qatar. Het bedrijf neemt deel aan de handelsmissie die FGHS (brancheorganisatie van sportleveranciers en de NBCC (Nederlands-Britse Kamer van Koophandel) in het kader van het CPA-programma van NL EVD Internationaal organiseert. Van Dijk legt uit waarom er veel werk aankomt. “De tweede of derde generatie van de Arabische Golfstaten, dus ook Qatar, groeit op in alle luxe en wordt opgevoed door nannies. Als gevolg hiervan wordt de bevolking geconfronteerd met alle welvaartsziekten. Daarom wil de overheid sportfaciliteiten bouwen; zowel voor de particuliere sportverenigingen als op de scholen.”

Van Dijk werkt altijd samen met een lokale partner die in Nederland uitgebreid wordt opgeleid. “Alles is daar top-down geregeld. Beslissingen om te bouwen worden op het hoogste politieke niveau genomen. Als niet-kenner kun je nooit doordringen tot dat niveau. Bovendien spreken ze nog niet overal Engels; iemand uit Qatar zal simpelweg nooit iets kopen van iemand uit het westen. Dan ontbreekt het vertrouwen.” In principe loopt alles via de Qatar Foundation. Nou ja, alles: “We bouwen nu een joggingtrack bij het paleis van de emir. Ik verwacht niet dat hij er ooit op zal lopen.” Van Dijk vindt Ronald de Boer perfect als missieleider. “Hij opent natuurlijk deuren die normaal voor ons gesloten blijven.”

Qatar
Hoofdstad: Doha
Aantal inwoners: 1.553.729 schatting eind 2008.
Oppervlakte: 11.586 km2 ( 0,25 x Nederland)
Talen: Officieel Arabisch. Daarnaast Engels.
Economische groei: 13,4 procent (2008, schatting EIU country forecast, december 2009)
Betaalmiddel: Qatari Riyal
Bbp per hoofd van de bevolking: 62.031 US dollar schatting 2009.
Bron EIU

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous Qatar Airways bij beste luchtvaartmaatschappijen

Leave Your Comment