Sjeik Qatar koopt Amsterdamse vermogensbeheerbank

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

De Amsterdamse vermogensbeheerbank Theodoor Gilissen komt in Arabische handen. De Belgische bank KBC, de huidige eigenaar, maakte vanochtend bekend voor ruim 1 miljard euro haar Europese private banking-tak KBL EPB te verkopen aan Precision Capital uit Luxemburg. Dat is een privé-investeringsvehikel van sjeik Hamad bin- Jassim bin Jabr al-Thani, de premier en minister van Buitenlandse Zaken van het oliestaatje Qatar.

KBC, dat Theodoor Gilissen in 2003 van Fortis kocht, zegt geen nadere mededelingen te mogen doen over de identiteit van de nieuwe eigenaar, anders dan dat Precision Capital “een Luxemburgse entiteit is die de zakelijke belangen behartigt van een investeerder uit Qatar”. Theodoor Gilissen laat via een woordvoerder weten “niet in de positie te zijn” iets over de verkoop te zeggen. Uit het register van Luxemburgse vennootschappen blijkt dat achter Precision Capital de sjeik van Qatar en zijn familie schuilgaan.

KBC is al jaren bezig om haar vermogensbeheertak KBL EPB af te stoten, waar Theodoor Gilissen onderdeel van is, en waar eerder ook de Nederlandse effectenbank Stroeve in op is gegaan. Op last van de Europese Commissie moest de Belgische bank haar activiteiten stroomlijnen en de balans op orde brengen. In 2008 kon KBC alleen overeind worden gehouden met een kapitaalinjectie door de staat van 3,5 miljard euro.

In mei vorig jaar kondigde KBC al een akkoord aan met de Indiase bank Hinduja, maar daar ging de Luxemburgse financiële toezichthouder niet mee akkoord. De Indiërs zouden 1,35 miljard euro hebben willen betalen, 300 miljoen méér dan Precision Capital nu betaalt. Ook de huidige verkoop is nog onderhevig aan toestemming van de autoriteiten.

Na het afketsen van de verkoop aan de Indiase bank klonken meerdere namen van andere kandidaat- eigenaren, waaronder de Amerikaanse private-equityfirma KKR en de Zwitserse Bank Julius Bär. In Nederland toonde Van Lanschot belangstelling om alleen Theodoor Gilissen van KBC over te nemen, maar de Belgen wilden alleen onderhandelen over de verkoop van de vermogensbeheertak als geheel. KBL EPB heeft een beheerd vermogen van 47 miljard euro en is met 2.553 mensen actief in negen landen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous Qatar stapt in Griekse bank

Leave Your Comment