Stadions tijdens het WK 2022

Het 22e WK voetbal voor mannen zal worden gehouden in Qatar. Omdat het in de zomer veel te heet is in Qatar wordt het toernooi in de winter gespeeld. De openingswedstrijd zal worden gespeeld op 21 november 2022. De finale is op 18 december 2022. Alle stadions en bijbehorende faciliteiten liggen binnen een straal van zestig kilometer. Zo hoeven de teams en de fans maar weinig te reizen. De wedstrijden worden gespeeld in zeer moderne stadions die zijn voorzien van een klimaatcontrole systeem. Internationaal gezien is er wel veel kritiek geuit op Qatar, door de erbarmelijke omstandigheden waaronder de bouwvakkers hun werk moesten doen en het enorme aantal doden onder hen. Desondanks is het niet gekomen tot een internationale boycot.
Plaats Stadion Capaciteit
Doha Lusail Iconic Stadium 86.250
Al Rayyan Ahmad Bin Ali Stadium 40.000
Al Khor City Al Bayt Stadium 60.000
Doha Al Thumama Stadium 40.000
Doha Ras Abu Aboud Stadium 40.000
Doha Education City Stadium 45.350
Doha Khalifa International Stadium 68.000
Al Wakrah Al Janoub Stadium 40.000

Lusail Iconic Stadium

Het Lusail Iconic Stadium, nabij Doha en ontworpen door Forester & Partners, heeft een capaciteit van maar liefst 86.250 bezoekers. Het stadion, gebouwd in de vorm van een cirkel, wordt omringd door een gracht. Het bijzondere dak heeft de vorm van een zadel en het lijkt of dat het zweeft. Hier wordt zowel een van de kwart- en halve finales als de wk-finale op 18 december gespeeld. Het stadion is gebouwd in Lusail, Qatar en geopend in 2021.

Al Bayt Stadium

Het Al Bay Stadium, ontworpen door Dar Al-Handasah,  is gesitueerd net buiten het centrum van Al Khor City aan de oostkust van Qatar.  Het stadion is gebouwd in de vorm van een Bedoeïentent en dit moet worden gezien als een verwijzing naar de oorspronkelijk nomaden bevolking in deze regio. Het stadion bevat drie ringen en in totaal kunnen er 60.000 toeschouwers in. Na het WK zal de derde ring weer worden afgebroken. Naast de openings-, poule- en knock-out wedstrijden worden hier ook een van de kwart- en halve finales gespeeld.

Khalifa International Stadium

Oorspronkelijk had het Khalifa International Stadium, gelegen in Doha en daterend uit 1976, 45.000 zitplaatsen. Het stadion is geheel gerenoveerd en is de capaciteit uitgebreid tot 68.000 zitplaatsen. De renovatie werd geleid door de Aspire Zone Foundation. Het stadion wordt gekenmerkt door twee bogen die al van veraf te zien zijn. Er zullen diverse poule en knock-out wedstrijden worden gespeeld. Ook zal de strijd om de derde plaats in dit stadion plaatsvinden.

Khalifa International Stadium in Qatar

Stadium 974

Voorheen bekend als Ras Abu Aboud Stadium. Het stadion heeft 974 containers in het stadion verwerkt. Tevens is 974 de landcode van Qatar. Dit stadion in Doha heeft een capaciteit van 40.000 zitplaatsen. Het stadion is ontworpen door Fenwick Iribarren. Door gebruik te maken van kleurrijke containers en staal krijgt het stadion een indrukwekkende uitstraling.

Na het WK zal het weer worden afgebroken. Door specifiek materiaal te gebruik kan zo goedkoop een stadion worden ontwikkeld. Immers worden na het WK 2022 in Qatar veel onderdelen uit de arena, zoals de stoelen, containers en het dak hergebruikt.

Er zullen diverse poule en knock-out wedstrijden worden gespeeld.

Al Janoub Stadium

Het Al Janoub Stadion, ontworpen door AECOM en Zaha Hadid Architects, is gebouwd in Al Wakrah op slechts 17 kilometer van Doha. Er ligt een rechtstreekse metroverbinding tussen het stadion en de hoofdstad. Het stadion heeft een vloeiende vorm die verwijst naar traditionele dhow-boten die door de vissers worden gebruikt. Het stadion telt 40.000 zitplaatsen en er worden diverse poule en knock-out wedstrijden gespeeld.

Ahmad Bin Ali Stadium

Dit stadion is ook bekend onder de naam Al Rayyan stadium en is gelegen aan de rand van de woestijn nabij Al Rayyan. Het stadion is al wat ouder maar is in 2014 deels afgebroken en geheel gerenoveerd. Voor het WK heeft het een capaciteit van zo’n 40.000 zitplaatsen gekregen. Na het WK zal dit worden teruggebracht naar de oorspronkelijke capaciteit van ongeveer 20.000 zitplaatsen. Er zullen diverse poule en knock-out wedstrijden worden gespeeld.

Al Thumama Stadium

Het Al Thumama Stadium, 12 kilometer vanaf het centrum van Doha, is ontworpen door de architect Ibrahim M. Jaidah uit Qatar. De basis voor zijn ontwerp is een traditionele gahfiya hoofddoek dat voor iedere Arabische jongeman een belangrijk onderdeel is tijdens zijn weg naar volwassenheid. Het heeft een capaciteit van 40.000 toeschouwers, maar na het WK zal deze worden gehalveerd. Er zullen diverse poule en knock-out wedstrijden worden gespeeld. Ook zal één van de kwartfinales in dit stadion plaatsvinden.

Education City Stadium

De bijnaam van dit stadion met een capaciteit van 40.000 zitplaatsen, is ‘Jewel of the Desert. Het ontwerp komt van Fenwick Iribarren Architects. Het is gelegen nabij de universiteitscampussen van Doha. Dit gebied noemt men ook wel Education City. Er zullen diverse poule en knock-out wedstrijden worden gespeeld. Ook zal één van de kwartfinales in dit stadion plaatsvinden.