Utrechtse expat in Arabische oliewereld

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Onder Qatar ligt het grootste gasveld ter wereld. Het land is druk bezig om het gas om te zetten in olie, een nieuwe techniek. Expats van over de hele wereld wonen op dit moment in Qatar om een steentje bij te dragen.

De in Utrecht geboren en getogen Jacques van Vliet is één van de duizend Nederlandse expatsdie op dit moment samen met zijn vrouw en twee zoons in Qatar woont. “Eens in de zoveel tijd verplaatst Shell, het bedrijf waarvoor ik werk, zijn mensen van de ene werkplek naar de andere,” vertelt Jacques. “Toen het weer mijn beurt was, hadden wij de mogelijkheid om naar Qatar te gaan. De aangeboden baan was leuk en het leven buiten het werk in Qatar leek ook te voldoen aan onze eisen.”

Grootste gasveld

Shell is één van de bedrijven die in Qatar actief is in de olie-industrie. “Het gasveld voor de kust van Qatar is zo’n 900 tcf (trillion cubic feet) groot,” legt managing director Andy Brown van Shell Qatar uit. “Wij hebben het grootste bouwterrein in de hele olie- en gasindustrie. Dagelijks zijn hier 48.000 mensen aan het werk.” Al deze mensen werken mee aan een ingewikkeld proces waarbij gas om wordt gezet in olie. Kijk hier voor meer uitleg over de technische kant van het verhaal.

Compound

De buitenlandse expats die naar Qatar komen, wonen in zogenaamde compounds. Dit zijn kleine ommuurde wijkjes met huizen die de expats mogen gebruiken wanneer ze in Qatar zitten.

Hier een korte impressie van zo’n expathuis:

[/fusion_text][fusion_youtube id=”gMlGUoE44WE” alignment=”” width=”” height=”” autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” css_id=”” /][fusion_separator style_type=”none” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” sep_color=”” top_margin=”” bottom_margin=”20″ border_size=”” icon=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” width=”” alignment=”center” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Na Qatar
Volgens de planning is het project waar Jacques aan werkt begin 2011 voltooid. Daarna zal hij weer ergens anders aan de slag gaan. Waar, dat weet hij nog niet. “Maar het liefst blijven wij nog een aantal jaren in het buitenland.”

View Qatar GTL in a larger map

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Previous Grand Tour Qatar

Leave Your Comment