WK in 2022

WK 2022 toegewezen aan Qatar

Het WK 2022 wordt in Qatar gehouden, dit was voor velen een enorme verrassing toen dat in december 2010 bekend werd gemaakt door de Wereldvoetbalbond FIFA. De reden is nooit bekend gemaakt waarom er voor Qatar gekozen is, maar de voorbereidingen zijn al jaren aan de gang. Qatar moest namelijk niet alleen investeren in stadions, maar ook in nieuwe wegen, diverse accommodaties, een nieuwe metrolijn en in de verbetering van de vliegvelden. 

De extreme temperaturen in Qatar

De FIFA had dan wel al besloten dat het WK in 2022 in Qatar zou worden gehouden, maar er was geen rekening gehouden met de extreem warme temperaturen. Normaal vindt het WK plaats in de zomer, maar de gemiddelde temperatuur in de middag in de schaduw in Qatar loopt al tegen de 40 graden aan. Hierdoor heeft FIFA de beslissing genomen om het WK van 2022 wel in Qatar door te laten gaan, maar dan in de winter, dan ligt de temperatuur gemiddeld rond de 29 graden celsius. Qatar investeert door de warmte ook veel in diverse geavanceerde aircosystemen die ervoor moeten zorgen dat de stadions zijn uitgerust en bewapend tegen de extreem warme temperaturen.

Het speelschema WK 2022

Welke landen er deelnemen aan het WK 2022 is nog niet bekend gemaakt, wel is bekend gemaakt wanneer het WK 2022 begint en wanneer het eindigt, maar ook wanneer de finales worden gespeeld. Hieronder lees je een paar leuke feitjes over het WK 2022:

 • Er zullen 32 landen meedoen aan het WK 2022, welke dat zijn wordt nog bekend gemaakt
 • Het WK 2022 start op 21 november 2022 en eindigt op 18 december 2022
 • Het WK 2022 is het eerste WK ooit die zo kort duurt, de duur is nog minder dan een maand
 • De groepsfase wedstrijden vinden plaats van 21 november 2022 t/m 2 december 2022
 • Erna volgen de achtste finales: 3, 4, 5 en 6 december 2022
 • De kwartfinales vinden plaats op 9 en 10 december 2022
 • De halve finales die vinden plaats op 13 en 14 december 2022
 • De troost finale vindt plaats op 17 december 2022 
 • De finale WK 2022 vindt plaats op 18 december 2022

Tijdsverschil met Qatar

Toen voorheen het WK werd gehouden in Zuid-Korea, Japan en Brazilië ging je als Nederlander vaak slapeloze nachten tegemoet. Door het grote tijdsverschil waren de meeste wedstrijden in de nacht. In de winter loopt Qatar maar twee uur voor op Nederland, waardoor er in Nederland gewoon normaal naar het WK 2022 gekeken kan worden. De wedstrijden zullen in Nederland vaak in de middag of in de avond te zien zijn.


Het wereldkampioenschap voetbal van 2022 wordt in Qatar gehouden. Dat heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter donderdag in Zürich laten weten. Ook de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Australie en Japan waren in de race.

Voormalig Nederlands international Ronald de Boer was een van de ambassadeurs van het bid van het oliestaatje, dat geen grote achtergrond op voetbalgebied heeft. De Boer voetbalde in zijn nadagen enige tijd in het land. Het WK werd niet eerder in het Midden-Oosten gehouden.

Qatar presenteerde fraaie plannen aan de FIFA. Het wil bijvoorbeeld stadions bouwen met koeltechnieken. Het land heeft de financiÈele mogelijkheden de ideeën uit te voeren.

De Nederlandse trainer Co Adriaanse is actief in Qatar. Hij is bondscoach van het olympisch elftal.

Blijdschap in Qatar

In Qatar is de toewijzing van het WK voetbal van 2022 uitgebreid gevierd. De inwoners van het kleine golfstaatje gingen met vuvuzela’s en vlaggen de straat op. ,,Een droom gaat in vervulling”, schreeuwden de toeschouwers het uit.

,,Qatar plaatst het Midden-Oosten op de wereldkaart”, aldus Sheikh Saud bin Abdulrahman Al-Thani, voorzitter van het Olympisch Comité in Qatar. Het land heeft slechts 1,7 miljoen inwoners. De olierijke staat troefde de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea en Australië af.

2 Comments

 • Freddy
  19 november 2022

  I hope we’ll see a wonderful WC football. Wish you luck!

 • Ronald de Boer
  22 november 2022

  wow that’s amazing awesome great superduper impressive I like veru much yes yes

Leave Your Comment