WK 2022 toegewezen aan Qatar

Het wereldkampioenschap voetbal van 2022 wordt in Qatar gehouden. Dat heeft FIFA-voorzitter Sepp Blatter donderdag in Zürich laten weten. Ook de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Australie en Japan waren in de race.

Voormalig Nederlands international Ronald de Boer was een van de ambassadeurs van het bid van het oliestaatje, dat geen grote achtergrond op voetbalgebied heeft. De Boer voetbalde in zijn nadagen enige tijd in het land. Het WK werd niet eerder in het Midden-Oosten gehouden.

Qatar presenteerde fraaie plannen aan de FIFA. Het wil bijvoorbeeld stadions bouwen met koeltechnieken. Het land heeft de financiÈele mogelijkheden de ideeën uit te voeren.

De Nederlandse trainer Co Adriaanse is actief in Qatar. Hij is bondscoach van het olympisch elftal.

Blijdschap in Qatar

In Qatar is de toewijzing van het WK voetbal van 2022 uitgebreid gevierd. De inwoners van het kleine golfstaatje gingen met vuvuzela’s en vlaggen de straat op. ,,Een droom gaat in vervulling”, schreeuwden de toeschouwers het uit.

,,Qatar plaatst het Midden-Oosten op de wereldkaart”, aldus Sheikh Saud bin Abdulrahman Al-Thani, voorzitter van het Olympisch Comité in Qatar. Het land heeft slechts 1,7 miljoen inwoners. De olierijke staat troefde de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea en Australië af.