WK Kwalificatie

Steeds meer landen zijn zich aan het plaatsen voor het WK 2022 in Qatar, welke gespeeld wordt in de winter. De WK kwalificatie is volop in gang. Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende continenten en welke landen zich al hebben geplaatst voor het WK in gloednieuwe stadions.

Europa (totaal 13 WK tickets te verdelen)

Beginnend met de WK kwalificatie in Europa door de UEFA. Dit continent mag in totaal 13 WK tickets verdelen waarvan er inmiddels al 9 zijn vergeven.

Geplaatst (10): Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Kroatië, Spanje, Servië, Engeland en Zwitserland.

Play-offs: Schotland, Noord-Macedonië, Portugal, Rusland, Zweden, Polen en Italië.

Van de landen in de play-offs zullen er slechts drie nog een ticket kunnen bemachtigen. Om dit te doen zullen zij ten minste twee wedstrijden winnen. De play-offs vinden plaats in Maart 2022.

Zuid-Amerika (totaal 4 of 5 WK tickets te verdelen)

Vervolgens gaan we naar een ander voetbal continent waar voetbal echt met passie en liefde wordt ervaren. In Zuid-Amerika mogen er slechts 4 WK tickets worden verdeeld. Het vijfde ticket kan eventueel verdiend worden in een play-off tegen een land van een ander continent. De 4 tickets die direct voor plaatsing zorgen worden verdeeld via een grote competitie waarbij de top 4 van de 10 Zuid-Amerikaanse landen zich direct plaatsen.

Op dit moment heeft alleen Brazilië zich geplaatst voor het WK.

Azië (totaal 5 of 6 WK tickets te verdelen)

Uiteraard kan het niet anders dat Qatar sowieso een ticket heeft als gastland voor het WK. Daarmee is een eerste ticket al vergeven voor Azië tijdens de WK kwalificatie van de AFC bond. Het zesde ticket is te verdienen via een play-off tegen een land uit een ander continent. De andere spelen via een poulefase en knock-out systeem tegen elkaar. Op dit moment maken Syrië, China, Australië, Iran, Irak, Saoedi-Arabië, Oman, Japan, UAE, Vietnam, Zuid-Korea en Libanon nog kans. Zij spelen nu in twee groepen tegen elkaar in een groepfase systeem, waarbij eind Maart duidelijkheid is wie er zich direct heeft geplaatst voor het WK in Qatar.

Afrika (totaal 5 WK tickets te verdelen)

De Afrikaanse landen (CAF bond) zijn verdeeld over tien verschillende poules waarbij alleen de groepswinnaar kans maakt op een WK ticket. De tien groepswinnaars zullen pas in Maart 2022 tegen elkaar spelen voor de 5 WK tickets die te verdelen zijn. Daarom is er op dit moment nog niemand geplaatst. We zullen dus moeten wachten tot Maart voordat hier meer duidelijkheid is.

Noord- en Centraal Amerika (totaal 3 of 4 WK tickets te verdelen)

Dit continent speelt in een grote poule tegen elkaar, ook wel de finalepoule genoemd. Deze poule bevat in totaal 8 landen als onderdeel van de CONCACAF bond, waarbij de nummer 1 tot en met 3 zich direct plaatst voor het WK. De nummer vier zal, zoals je wellicht al gelezen had, het tegen landen van een ander continent moeten opnemen in een play-off. De laatste wedstrijden zullen eind Maart ’22 worden gespeeld. Op dit moment is nog niemand zeker van een plaats op het WK.

Oceanië (totaal 0 of 1 ticket te verdelen)

Als laatste continent komen we aan bij Oceanië, met slechts 11 landen die deelnemen. Doorgaans is Australië de vaste ploeg die hier doorgaat, maar deze spelen nu in de Aziatische kwalificatie. Daarmee zijn er alleen nog maar landen in Oceanië die buiten de top 100 vallen. De kwalificatiereeks is nog niet begonnen als gevolg van de coronapandemie in deze regio. Daarom is er de verwachting dat de kwalificatie anders dan vooraf gepland zal verlopen. Met voetbal weet je het nooit, maar Nieuw Zeeland heeft de beste papieren om deel te nemen aan de play-offs. Het beste land van Oceanië moet immers play-off spelen tegen een land uit een ander continent.

Leave Your Comment