WK Kwalificatie

De WK kwalificatie is inmiddels afgerond. Hieronder vind je een overzicht van alle landen die zich hebben geplaatst via de kwalificatie. Het WK 2022 in Qatar gaat van start op 21 November 2022 met de wedstrijd Senegal - Nederland in Doha.

Europa (totaal 13 WK tickets te verdelen)

Beginnend met de WK kwalificatie in Europa door de UEFA. Dit continent mag in totaal 13 WK tickets verdelen waarvan er inmiddels al 9 zijn vergeven. Geplaatst (13): Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Kroatië, Spanje, Servië, Engeland, Polen, Portugal, Zwitserland en Wales.

Zuid-Amerika (totaal 4 of 5 WK tickets te verdelen)

Vervolgens gaan we naar een ander voetbal continent waar voetbal echt met passie en liefde wordt ervaren. In Zuid-Amerika mogen er slechts 4 WK tickets worden verdeeld. Het vijfde ticket kan eventueel verdiend worden in een play-off tegen een land van een ander continent. De 4 tickets die direct voor plaatsing zorgen worden verdeeld via een grote competitie waarbij de top 4 van de 10 Zuid-Amerikaanse landen zich direct plaatsen. Geplaatst: Brazilië, Argentinië, Uruguay, Costa Rica & Ecuador. Ecuador werd tijdens de loting onder andere gekoppeld aan Nederland.

Azië (totaal 5 of 6 WK tickets te verdelen)

Uiteraard kan het niet anders dat Qatar sowieso een ticket heeft als gastland voor het WK. Daarmee is een eerste ticket al vergeven voor Azië tijdens de WK kwalificatie van de AFC bond. Het zesde ticket is te verdienen via een play-off tegen een land uit een ander continent. De andere spelen via een poulefase en knock-out systeem tegen elkaar. Geplaatst: Iran, Saoedi-Arabië, Zuid-Korea, Australië & Japan hebben zich geplaatst. Naast Qatar zijn daarmee alle tickets verdeeld.

Afrika (totaal 5 WK tickets te verdelen)

De Afrikaanse landen (CAF bond) zijn verdeeld over tien verschillende poules waarbij alleen de groepswinnaar kans maakt op een WK ticket. De tien groepswinnaars zullen pas in Maart 2022 tegen elkaar spelen voor de 5 WK tickets die te verdelen zijn. In Maart 2022 werd duidelijk dat Ghana, Senegal, Kameroen, Marokko & Tunesië naar het WK gaan. Daarmee vallen landen als Egypte & Zuid-Afrika af. Tijdens de loting voor het WK 2022 werd duidelijk dat Senegal in de poule met Nederland terecht is gekomen.

Noord- en Centraal Amerika (totaal 3 of 4 WK tickets te verdelen)

Dit continent speelt in een grote poule tegen elkaar, ook wel de finalepoule genoemd. Deze poule bevat in totaal 8 landen als onderdeel van de CONCACAF bond, waarbij de nummer 1 tot en met 3 zich direct plaatst voor het WK. De nummer vier zal, zoals je wellicht al gelezen had, het tegen landen van een ander continent moeten opnemen in een play-off. De laatste wedstrijden zullen eind Maart '22 worden gespeeld. Daaruit kwam dat Canada, Mexico en de Verenigde Staten zich direct hebben geplaatst.

Oceanië (totaal 0 of 1 ticket te verdelen)

Als laatste continent komen we aan bij Oceanië, met slechts 11 landen die deelnemen. Doorgaans is Australië de vaste ploeg die hier doorgaat, maar deze spelen nu in de Aziatische kwalificatie. Daarmee zijn er alleen nog maar landen in Oceanië die buiten de top 100 vallen. Nieuw-Zeeland heeft tegen Costa Rica gespeeld en deze kwalificatie verloren. Dit betekent dat er dit WK geen landen uit Oceanië, volgens de voetbalbonden, meedoen.

Leave Your Comment